EU fullständigt frossar i regler, det har bloggen tidigare berättat om, måna gånger. Här en bild av läget, som framkom efter Draghis rapport. Redovisad i en Blogg.
Detta vill Bloggen illustrera genom att redovisa vad Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson i sin senaste krönika redovisar. “Ge mig er bästa hållbarhetspolicy” är rubriken i det senaste numret, som kom i måndags, den 26 maj. Intressant läsning.
Låt mig börja med de regler som finns i EU, sedan ett drygt år tillbaka och som ska reglera hållbarheten i EU:s alla företag. Kort heter lagen CSRD, eller utskrivet kan vi kalla det “Direktivet för rapportering om företagens hållbarhet”. Detta är något som EU:s företag skulle följa, och är antaget i december 2022.
Vi ska inte här gå in i detalj men ordentligt redovisa några illustrativa inslag i den lagstiftning som ska gälla alla företag i alla EU-länder. Vi börjar med målen. Målen för EU:s hållbarhetslagstiftning beskrivs så här:
Den gröna given är unionens nya tillväxtstrategi. Den syftar till att omvandla unionen till en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi utan nettoutsläpp av växthusgaser senast 2050. Den syftar också till att skydda, bevara och förbättra unionens naturkapital och skydda unionsmedborgarnas hälsa och välbefinnande från miljörelaterade risker och effekter. Den gröna given syftar till att frikoppla ekonomisk tillväxt från resursanvändning och säkerställa att alla regioner och unionsmedborgare deltar i en socialt rättvis övergång till ett hållbart ekonomiskt system där ingen person och ingen plats lämnas utanför. Den kommer att bidra till målet att bygga en ekonomi som fungerar för människorna, stärka unionens sociala marknadsekonomi, bidra till att säkerställa att den är redo för framtiden och att den ger stabilitet, jobb, tillväxt och hållbara investeringar.
Sedna fortätter vi med en av många beskrivningar av hur nyttan ska upplevas av EU:s medborgare. Så här går ordbajset vidare:
“Om företagen genomförde bättre hållbarhetsrapportering skulle de slutliga gynnas av enskilda medborgare och sparare, inklusive fackföreningar och arbetstagarrepresentanter, som skulle vara tillräckligt informerade och därför bättre kunna delta i den sociala dialogen. Sparare som vill investera hållbart kommer att ha möjlighet att göra det, medan alla medborgare skulle gynnas av ett stabilt, hållbart och inkluderande ekonomiskt system. För att realisera sådana fördelar måste den hållbarhetsinformation som redovisas i företagens årsredovisningar först nå två primära användargrupper. Den första användargruppen består av investerare, inklusive kapitalförvaltare, som vill bättre förstå de risker och möjligheter som hållbarhetsfrågor innebär för deras investeringar och effekterna av dessa investeringar på människor och miljö. Den andra användargruppen består av aktörer i civilsamhället, inklusive icke-statliga organisationer och arbetsmarknadens parter, som vill hålla företagen bättre ansvariga för deras påverkan på människor och miljö. Andra intressenter kan också använda hållbarhetsinformation som redovisas i årsredovisningar, särskilt för att främja jämförbarhet mellan och inom marknadssektorer.”
Detta är ett ordbajs som skulle passa i vilken Nyårsrevy som helst. Så här håller EU:s regel-puttar på. Hela direktivet, som nu har blivit eller blir lagstiftning i EU:s länder är på hela 78 sidor. Du kan läsa själv. Hela direktivet finns länkat här också.
Sedan kommer vi till vad som ska ingå i hållbarhetsredovisningen. Det övergripande säger följande:
Bloggen redovisar detta för att Du och alla intresserade läsare ska förstå hur fullständigt onödig och förödande det här lagstiftningen är. Den skulle givetvis aldrig ha genomförts. Nu ska tydligen EU ta bort alla dessa krav för de företag som inte har 1000 anställda. Men vad som blir kvar vet Bloggen inte. Säkert ska det finnas en hållbarhets-redovisning av idiotisk karaktär även när de ursprungliga reglerna justerats totalt skulle nu alla företag med minst 1000 anställda följa ovanstående regelverk. Det är 5-6.000 företag i EU som når upp till den storleken. Men de ska också förhålla sig till
Det finns fler institutioner och regelverk att förhålla sig till, men de utgår här. Detta räcker. Affärsvärlden, Peter Benson, ger ytterligare exempel på hur hållbarheten snarare är ett hinder för företagen. Jag citerar:
Vad man kan säga kort avslutningsvis: Detta är inte hållbart! EU måste göra om, göra rätt, och skicka hela hållbarhetsdirektivet i närmaste papperskorg PS Putin leker med elden, säger Donald Trump i ett inlägg på Truth Social. |