Zelenskys krav för fred – som G7 fick igår – plus annat

Kriget i Ukraina dominerar allt som händer i världen, nästan. När G7-gruppen hade överläggningar idag, under ledning av Frankrike, diskuterades hur kriget i Ukraina kan sluta. Utgångspunkten var hur man kan få Ryssland att stoppa kriget genom att landet accepterar de villkor som är nödvändiga för ett oberoende Ukraina. President Zelensky gav G7-länderna ett 10-punkts-program, som han talade med Frankrikes president Macron om igår.

Detta innefattar inte bara att Ryssland lämnar hela Ukraina, inklusive Krim, utan också säkerhet mot kärnvapen (nedrustning) men också energi- och mat-säkerhet samt ansvar för krigsförbrytelser i vilket torde ingå kostnaderna för att återställa all förödelse som kriget förorsakat Ukraina. Macron stödjer allt som Ukraina behöver för sin självständighet.

I en ny undersökning gjord av Rating Group anser 85 % av ukrainarna att fred med Ryssland kräver befrielse av alla territorier, inklusive ockuperade Krim och Östra Ukraina. Fem procent av de tillfrågade vill fortsätta striderna in på Rysslands territorium efter att hela Ukraina är befriat..

I en annan undersökning, från Kyiv International Institute of Sociology, tror hela 88 % av ukrainarna att Ukraina om 10 år kommer att vara ett välmående land inom EU. Av de tillfrågade är 96% beredda att uthärda ekonomiska svårigheter i tre till fem år om det leder till att Ukraina blir medlem i EU.

En viktig bro på motorvägen genom Melitopol sprängdes igår kväll. Motorvägen är den huvudsakliga ryska försörjningsleden till södra fronten och Krim nu när den andra Krim-bron är ur funktion.

Starkt stöd i Sverige för fortsatta insatser i Ukraina. Begränsat stöd villl 22 procent av svenskarna, medan 61 procent vill fortsätta det nuvarande stödet:

Image

Här är källan: MIDEM

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Zelenskys krav för fred – som G7 fick igår – plus annat

  1. Tack Håkan för informationen. Inte förvånande om än illa att stödet är så dåligt i vissa länder. Den stora frågan är nog uthålligheten hos de som ger stöd. Ukraina kommer inte att vika som det ser ut.
    Förråden börjar sina i många länder, nytillverkning är begränsad och varje land anser nog att de behöver resurser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.