World Economic Forum är mötesplatsen, men Löfven hoppade av.

Idag börjar World Economic Forum, WEF, med alla stora på plats. Sveriges största, Stefan Löfven, hoppade dock av i förra veckan. Underligt, säger jag, för är det någonstans man kan få perspektiv, så är det på Davos-mötena. (Om man vill det) Som vanligt lägger WEF grunden i en Global Riskrapport, i år: Globala risker 2018: Konflikter, rädsla och misslyckanden.

Idag kom också PWC:s årliga Davos-rapport, som visar hur världens storföretagsledare agerar och bedömer dagsläget. Näringsklimatet har kraftigt förbättrats, anser världens CEO:s. Hela 57 procent av dessa tror på bättre tiden. Mot bara 29 procent förra året. Drygt hälften av företagarna kommer att netto-anställa fler medarbetare. (Donald Trump kommer till WEF som en vinnare, något som företagsledarna säger, liksom media – men det betyder inte att man gillar Trump)

Generellt kan man säga att årets Davos-möte präglas både av optimism och osäkerhet. Inför öppnandet idag så levererade IMF igår genom sin VD Christine Lagarde nya siffror för världens ekonomiska utveckling. Dessa ser inte alls tokiga ut. Välden växter i år med 3,7 procent, upp en tiondel från i höstas. Och de kommande två åren blir snäppet bättre, enligt prognoserna.

Här är Davos-programmets länk där Du finner veckans program. Där kan man gå in och titta, lyssna på intressanta seminarier och framställningar. Även i efterhand kan länkarna nyttjas. Testa, får Du se.

WEF:s betydelse illustreras av att Emmanuel Macron i går utnyttjade tillfället till en halvdags förmöte i Paris med intressanta toppar, som alla, liksom han själv, ska åka till Davos. Ett Mini-Davos. Att deltaga var så angeläget för många näringslivstoppar att de bad att få komma, trots att de inte fanns på inbjudningslistan.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.