Volvos Olof Persson i Tylösand: Innovation!

Vi får ut alldeles för lite av de stora svenska satsningarna på forskning och utveckling, FoU. Den som säger detta är Volvo AB:s VD Olof Persson. Vi behöver satsa på demonstratorer, så att teknikutvecklingen underlättas, sa han vidare i Tylösand i förra veckan. Persson refererade till framtagningen av av Gripen-planet på Saab, som i realiteten varit otroligt viktig för teknikutvecklingen i Sverige.

Förre chefen för Industrins Utredningsinstitut, professor Gunnar Eliiasson har forskat om detta under lång tid. Svenska skattebetalare har sedan 1982 lagt ut 132 miljarder kronor på att utveckla stridsflygplanet Gripen, men hade 2007 redan fått tillbaka 350 miljarder kronor i ökad tillväxt. Investeringen har alltså gett 2,6 gånger pengarna. Läs om detta, mycket intressant.

En annan relaterad fråga lyfte Volvos VD också på SNS-konferensen i Tylösand, Innovationsupphandlingen från offentlig sida måste utecklas kraftigt. Där har vi mycket ogjort, enligt Persson.

I mitt nyhetsbrev lovade jag skulle återkomma med blogginlägg från SNS-förtagsledarkonferens i Tylösand. Men det kunde jag inte, därför att Chatham House Rule proklamerades, och jag var lydig. Chatham House Rules:

When a meeting, or part thereof, is held under the Chatham House Rule, participants are free to use the information received, but neither the identity nor the affiliation of the speaker(s), nor that of any other participant, may be revealed.

Regeln brukar inte användas på denna typ av tillställningar, där listan på ämnen och deltagare är öppen. Men jag frågade i stället Olof Persson om det var ok att jag skrev om hans uppfattning, som han  mer än gärna deklarerar offentligt. Och det var det.

Även arbetsmarknadsminister Hillevi Engström talar ut om Tylösandskonferensen, och det finns säkert fler. Och här är programmet med talarna, som SNS redovisat.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.