Varför vill inte landets journalister ställa de svåra frågorna?

Nyligen intervjuade Dagens Nyheters Hans Olsson S-ledaren Magdalena Andersson. Han undvek. precis som när Stefan Löfven var statsminister, att ställa de svåra frågorna. Det bloggade jag om i förra veckan. “Socialdemokraterna har glömt den ekonomiska tillväxten i sin valanalys”. Varför? Tidigare påstod Olsson i mail till mig att han inte haft tid. Är det så nu med? Eller är det viljan som saknas eller proffesionaliteten?

Kolla på bloggen så ser Du vilka viktiga och svåra frågor som Hans Olsson helt utelämnat.

Nu är det likadant när Dagens Industris Fredrik Björkman intervjuar den nye Centerledaren Demirok “Demirok säger inte nej till ny kärnkraft”. De svåra och viktig frågorna gäller om Centern även i fortsättningen ska vägra samarbeta med Sverigedemokraterna och hur regeringsbildning ska kunna ske när detta blir aktuellt. Han vägrar tydligen inte att samtala med SD, för han hoppas kunna fika med Jimmie Åkesson.

En annan viktig fråga är hur det gått med Demiroks turkiska medborgarskap, som han sagt sig vilja avsluta. Har så skett? Vare sig frågan eller svaret finns i intervjun. Inte heller frågan vad Demirok menade när han i juni 2017 sa “Vi muslimer är upptagna med att ta över Europa” När jag ställde den frågan i bloggen den 30 januari, eftersom ingen journalist ville eller vågade ställa den, så fick jag svar av en riksdagskollega till Demirok.

Center-riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen skrev till mig och sade “han skojade vilket alla fattar”. Om det nu är så, vilket inte kan uteslutas, att Demirok skämtade, så borde han kunna säga det själv. Och de journalister som intervjuar honom borde givetvis fråga vad han menar och hur detta ska ske, om han nu menar allvar.

En annan fråga som inte heller ställs i Di-intervjun gäller regeringsbildningen framöver. Kommer Centern att fortsätta stödja Socialdemokraterna? Vad säger Demirok då om den totala avsaknaden av ekonomisk tillväxt som deras Valanalys visar? Ska Demirok göra som hans företrädare gjorde i december 2018, då Annie Lööf inte ville tala sakfrågor utan bara tala om vilka hon ville tala med respektive inte tala med?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.