Vilken målbild för forskningen bör Sverige sätta upp?

För två veckor sedan hade Forskningsberedningen, under ledning av forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, sitt andra möte. Beredningen ska ge den kommande forskningspolitiska propositionen goda råd. Sammansättningen är domineras av inomvetenskapligt fokus. Det är således ganska lite av tillämpad forskning och omvärld med i beredningen, så innovationsperspektivet verkar avlägset.

Även om namnet namnet på propositionen är “forskningspolitisk”, så är ambitionen att få med både innovationsperspektivet och den högre utbildningen, efter vad både Hellmark Knutsson och Damberg sagt. Kanske få propositionen så småningom ett namn som fångar upp helheten. Underlag från sex forskningsfinansiärer får regeringen om en dryg månad. Även många andra, organisationer och universitet/högskolor, och alla som vill ge sina synpunkter, kan också komma med inspel och synpunkter till regeringen.

Perspektivet för den kommande forskningspropositionen, som läggs fram i november 2016, blir 10-årigt. Det är väldigt bra med en lång tidshorisont. sedan blir det budgetmässiga perspektivet som vanligt 4 år.

Så åter till mötet med forskningsberedningens möte för två veckor sedan. Där presenterade IVA:s VD Björn O Nilsson sina synpunkter, bland annat på behovet av en målbild, så vi vet vad vi vill uppnå. Han vill dessutom att Sverige ska nå en 2 procentig FoU-satsning med offentliga medel om 10 år. Samma förslag som Carl Bennet framfört tidigare. En fördubbling således mot idag.. Björn O Nilsson vill dessutom att forskningen breddas, genom att humaniora och samhällsvetenskap kompletterar den tekniska forskningen. Så att vi kan sätta in den nya tekniken i ett samhällsperspektiv.

För egen del vill jag påpeka att sk “Smart Specialisation” behövs, så att Sverige satsar på det vi är bra på. Inte lätt, men nödvändigt. OECD har som vanligt ett nyttigt perspektiv på denna fråga. Sedan behöver också den offentliga sektorns forsknings- och innovations-politik vara flexibel, med fria resurser, så att vi inte blir “inlåsta”. På tal om OECD, som den organisationen att på regeringens begäran med ett inspel till regeringen den 1 december, efter intensiva samråd med en mängd intressenter, som avstäms nu på onsdag, den 30 september.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.