Vind i seglen, konstaterade EU:kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i onsdags
Det verkar som om Brexit haft det goda med sig att inställningen till EU överlag blivit mer positiv i de kvarvarande 27 medlemsländerna. Detta förstärks av den goda ekonomiska utvecklingen i Europa. Därtill kommer att opinionen i UK vänt, så det är bara en fråga när det blir en ny folkomröstning där. Med resultat att England stannar.
Den 1 mars i år kom EU-kommissionen med en blick in i framtiden. Jean-Claude Juncker lade fram ett White Paper om Europas framtid och vägen dit. Hela EU inbjöds deltaga i framtidsarbetet, något som Christian Ketels skrev om i Svenska Dagbladet för några dagar sedan.”Var är Sveriges röst i diskussionen om EU:s framtid?” Underligt att Sverige inte engagerat sig. Beror det på den kaotiska situationen i Sverige? Regeringen?
Professor Anders Åslund presenterade sina synpunkter på EU:s framtid på Stockholms Handelshögskola kort efter EU-kommissionen. Men den svenska regeringen tycks inte ha deltagit i diskussionen om Europas framtid, om vi får tro Christian Ketels. Underligt, säger jag igen. För statsministern brukar lägga stor tid på EU-frågor. Göran Persson påstod, när jag frågade honom, att det nog var 70 procent. Idag säkert betydligt mindre.
Idag har Jean-Claude Juncker EU-kommissionen kommit med sitt State of the Union budskap för 2017. Ett positivt tal som konstaterar att Europas ekonomi blomstrar. Växer mer än USA:s. Och har skapat 8 miljoner nya jobb.
EU:s investeringsplan har varit betydligt framgångsrikare än de flesta trodde när det startade. Totalt har 225 miljarder euro investeras. Möjliggjort 445.000 lån till småföretag och engagerat sig i 270 infrastrukturprojekt. Vad vill EU-kommissionen?
Bäst är att läsa talet på 8 sidor, men noteras kan följande:
- Handelsagendan ska utvecklas
- Europas industri ska stärkas genom en ny Industri-strategi
- Europas digitaliseringen ska skyddas, bland annat genom en Cyber-säkerhets-myndighet
- Den inre marknaden ska utvecklas (*Single Market)
Sedan ska alla EU-länder, som inte har undantag, införa euron. Inklusive Sverige, för vi har accepterat detta. Detta är ett onödigt inslag, för ingen kan tvinga länderna in i euron.
En Europeisk Finansminister vill Juncker inrätta. Vilket inte Sverige vill veta av, och den rollen bör kommissionen spela, kan man tycka. Det är inte heller realistiskt med en europeisk beskattning. Förslaget att EU centralt ska plocka fram “Spitzenkandidaten”, pålitliga “godkända” EU-politiker, är annat är komiskt. Förslag “von oben” skadar bara EU.
När börjar Sverige samla sina nordiska och baltiska bröder och driver en gemensam reformpolitik i EU? Som särskilt fokuserar på den inre marknaden, digitaliseringen och handeln.