Tillväxtanalys, som är den institution/myndighet som bevakar utlandet, vill Näringsdepartementet slakta. Det har jag bloggat om tidigare. Här en del rapporter väl värda att ta del av innan departementet tar över utlandsrapporterna (den 1 januari nästa år) och låter dem bli arbetspapper, Till glädje bara för några få personer på departementet. Nu till glädje för Dig, och många andra, som läser min blogg.
Nya intressanta rapporter om vad som händer utomlands:
Born globals – internationellt snabbväxande företag I debatten kring globaliseringen har fenomenet ”born global-företag” fått stor uppmärksamhet. Inte minst eftersom Sverige har ett antal företag som snabbt vuxit sig stora, värderas högt och har en stor andel kunder utomlands.
Unga forskares karriärvägar I den här rapporten kartlägger Tillväxtanalys unga forskares karriärvägar i Danmark, Kina, Nederländerna, Schweiz, Singapore och USA.
Arbetet med att klimatanpassa kinesiska städer. Arbetet med att klimatanpassa städer tar sig olika uttryck och former i olika delar av världen. I Kina har begreppet ”Sponge City” fått allt större spridning under de senaste åren.
Zone Startups India inkubatorn Zone Startups är ett bra indiskt exempel på internationellt inkubations- och acceleratorssamarbete. Tillväxtanalys besökte Zone Startups och träffade dess chef Ajay Ramasubramaniam.
Hänt i världen våren 2016. Tillväxtanalys analyserar två gånger per år händelser, trender och utvecklingsmönster i omvärlden som är strategiskt viktiga för Sveriges tillväxt. Underlaget från kontoren i Brasilien, Indien, Japan, Kina, Stockholm och USA. Även utvecklingen i Sydkorea och i utvalda europeiska länder finns med.
OS i Tokyo 2020 Trots uppståndelsen och förväntningarna inför årets OS riktas dock redan nu uppmärksamhet mot de nästföljande arrangörerna av sommarspelen, Japan, där extra stort fokus har lagts på hållbarhet, socialt ansvar och resursutnyttjande
Till sist de senaste kortrapporterna, som kom i går och gäller vecka 17.
En rapport som kom idag. Om hur andra länder arbetar med högre utbildning med arbetslivsanknytning. Studien avser Danmark, England, Kanada, Nederländerna och Singapore.