Den bästa analysen av orsakerna till Donald Trumps seger i presidentvalet finns hos Francis Fukuyama, som skriver i Financial Times. (Förmodligen bakom betalvägg, men det finns en generositet hos FT som kanske ger Dig möjlighet. Pröva). Synnerligen intressant och tankeväckande! (Jag kan inte skicka den, för det strider mot FT:s regelverk.
Den klassiska liberalismen har blivit förrådd, menar Fukuyama, på två sätt under det gångna halvseklet, efter att Sovjetunionen kollapsat,
Först har vi nyliberalismen där marknaden skulle bestämma allt. Politiken skulle bara skydda de som blev lidande.
Sedan kom identitetspolitiken och woke-liberalismen, där marginaliserade grupper skulle skyddas. Radikala minoriteter, invandrare och sexuella minoriteter. kom i förgrunden Feminismen lyftes fram, med me too-rörelsen, som vägledande för utvecklingen.
Samtidigt med dessa två kvasi-liberala utvecklingar kom IT-utvecklingen med informations-samhället. Francis Fukuyama:
“Framväxten av dessa förvrängda tolkningar av liberalism drev ett stort skifte i den sociala grunden för politisk makt. Arbetarklassen kände att vänsterpartier inte längre försvarade sina intressen och började rösta på högerpartier.”
Denna utveckling, som Fukuyama målar upp, drabbade arbetarklassen, och är nu den som nu ställer upp bakom Donald Trump och hans nya republikanska politik. Här fick Trump med sig både Svarta och Hispanic. För dem spelar klasstillhörigheten i form av inkomster och ekonomisk utveckling mer än ras- eller etnicitet.
Sedan landar Fukuyama i att Trumps andra period inte alls blir som den första. Han saknar nu motkrafter. Därför kommer Trump göra som han säger, och inte tveka. Importtullar, deportering av invandrare och jakt på oliktänkande kommer göra USA till ett “nytt Ungern”. Där de demokratiska institutionernas position gradvis försämras.
Fukuyama tror att utrikespolitiken under Trump kommer att bli mycket förändrad. Den största förloraren enligt honom är Ukraina. Vidare tror han att en uppgörelse, “deal”, med Kina om Taiwan är möjlig. Däremot ett starkt stöd till Netanyahu mot Hamas, Hizbollah och Iran. I utrikespolitiken kommer nog Trumps nyckfullhet spela stor roll, men även här tror jag att motkrafter både inom och utom administrationen kommer att få inflytande.
Säkert är dock att tullarna, tariffer som är engelska språkets vackraste ord, kommer att drabba, inte bara Kina och EU, utan hela den globala handeln. Dock kommer Trump säkert att ompröva en del tariff-beslut om han ser att de får omvänd effekt än förväntat.
Hur Trump kommer agera mot Kina blir intressant att se. USA har starka och viktiga bundsförvanter i Asien som kan spela en avgörande roll. Kinas militarisering av Sydkinesiska Sjön kommer nog USA invända starkt emot. (Obama var alldeles för slapp när det började)
Bloggen är inte övertygad om att Fukuyamas andra del i analysen kommer att förverkligas. De amerikanska institutionerna är tillräckligt starka och självständiga för att sätta stopp för en sådan utveckling. Det kan noteras att en del republikaner positionerat sig för att på ett självständigt sätt driva politik. (Detta sker utan åthävor)
Ukraina i Ryssland i natt
Explosioner skakade staden Krymsk i Rysslands Krasnodar Krai natt enligt ryska Telegram-kanaler som rapporterade en attack mot ett militärt flygfält. Ryska Telegram-kanalen Astra angav Krasnodar Krai guvernören Veniamin Kondratiev som källa.
Den ryska Telegram-kanaler noterade vidare att invånare i Krymsk hade berättat om många explosioner och att drönare torde ha attackerat Krymsks militära flygfält.
Kondratiev rapporterade senare att två kommuner hade utsatts för en “storskalig drönareattack”. Han hävdade att ryska luftförsvarssystem hade skjutit ned “flera dussin drönare” i distrikten Krymsk och Krasnoarmeysk, men att vrakdelar fallit på hus, men inte orsakat några personskador. Så här säger man, förnekar skador, och omvärlden tror ofta på detta. (Åtminstone Väst-media, som regel)
Trump om Ukraina igår
Trump talade vid ett evenemang i Florida i går, rapporterar CNN.”Vi kommer att arbeta mycket hårt med Ryssland och Ukraina. Ryssland och Ukraina måste sluta, sa han vid ett evenemang i Florida där han beklagade att så många stupat i kriget. Trump uppgav att han skulle säga till Zelenskyy: “Nog är nog; du måste göra en deal”. Trump tillade att han skulle informera Putin om att om en överenskommelse inte träffades, skulle USA ge Ukraina mycket mer stöd än de någonsin fått.
Washington Post påstod igår att Trump ville försöka pressa Ukraina att göra eftergifter till Ryssland och överföra ukrainska territorier, särskilt Krim och Donbas, till Ryssland. Trumps kampanjrådgivare, Jason Miller, avfärdade dessa uppgifter som falska.
PS. Det ser ut som en tanke att den ledande kulturella och politiska tidskriften, Axess, i sitt senaste nummer tar upp “Vanligt folk – finns de?” Många synnerligen intressant och tankeväckande artiklar om just “Vanligt Folk”. De var vanligt folk som stödde Trump och här hemma hade både gängkriminaliteten och invandringen varit en annan om “Vanligt Folk” hade fått bestämma – eller haft inflytande. Naiva uttalanden om “Öppna Ditt hjärta” och “Vi såg det inte komma” stred emot vad “Vanligt folk” insåg och tyckte.