Vem känner till detta om digitaliseringen i Kina?

Det är ingen tvekan om att digitaliseringen är framtiden. Något som kommer in i alla aktiviteter och mänsklig verksamhet. För att Sverige – och för delen också andra länder – ska bli framgångsrika måste en samordning ske. Det går inte, som regeringen i Sverige idag arbetar, med fem olika stuprör. Nu har regeringen tagit ett viktigt steg mot en samordning genom en Chief Digital Officer, som lyder både under statsministern och digitalisrings-ministern, Peter Eriksson. Det uppdraget har Åsa Zetterberg fått.

Men här tänkte jag framför allt höja blicken, och beskriva hur läget är på digitaliseringens område i Kina. Landet är världens största digitala marknad. Idag sker 40 procent av all världens  e-handel i Kina. Detta var år 2016, då samtidigt hela 70 procent av ökningen av detaljhandeln i Kina skedde genom e-handel. Kina är här det mest utvecklade landet, långt före USA och Sverige samt alla andra länder. Vet vet detta? inte många.

Siffrorna här kommer från Business Swedens rapport Digital China, som är alldeles färsk, kom ut i februari. Den presenterades igår av Tobias Glitterstam, chef för organisationens verksamhet i Asien.

Några intressanta digitala siffror om Kina som förtjänar att lyftas fram:

  • 600 miljoner smart-phone användare
  • Hela 80 procent av kineserna föredrar digitala betalningsmetoder
  • On-line handeln i Kina är 16 procent av hela detaljhandeln (dubbelt mot USA)
  • Varje minut görs 4 miljoner sökningar på nätet (vad vi kallar googla)
  • Varje minut skickas i Kina 11 miljoner e-mails

Sverige har en stor potential i Kina. Framgången heter en affärsmoder kallad B2C, Business to consumer, Skriften “Digital China” ger en mycket bra insyn och förståelse av denna affärsmodell. Så ladda ner skriften på nätet, och läs, om Du vill göra affärer i Kina. Eller bara förstår utvecklingen.

Vilka varor är populärast på nätet? Dessa varor står för en största delen av e-handeln:

  • Kläder
  • Elektronik
  • Baby-produkter och leksaker
  • Skönhetsartiklar
  • Mat och dryck
  • Husdjurs-produkter
  • Möbler och inredningsdekorationer

För den intresserade finns en annan site av intresse, med siffror och framtidsspaning: ShopifyPlus.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.