Vem har ansvar för alla skjutningar – med mord på öppen gata?

Nu väntar väl alla spänt på om Allianspartierna vill stödja sina egna förslag. Som man lovade i valrörelsen. Här är reformagendan som Alliansen stolt presenterade den 21 augusti i år! Men, Alliansen  har ju inte röstat på sina egna förslag under fyra år, så alla fyra partierna har ju vanan inne att inte tro på sin egen politik. Om så skett hade riksdagen inte tvingats rösta bort minoritetsregeringen Löfven för en tid sedan.

Är det verkligen så, frågar säkert en och annan av mina läsare. Ja, vi har December-överenskommelsen, som visserligen formellt skrotades under mandatperioden, men som informellt fortsatte. (Innebörd: Rösta inte emot regeringen så att den faller) Något som kraftigt gynnat Sverige-demokraternas utveckling. (Det borde Alliansen inse) Omvärlden förstår inte hur det kan vara så här i Sverige, det hörde vi i Agenda igår.

Men, åter till skjutningarna i helgen. Dessa är ett skäl till varför Sverige måste ha en ny regering, som kan ta itu med gängkriminaliteten, enligt Ulf Kristersson vid presskonferensen idag. Moderaternas rättspolitiska talesperson uttalade redan igår att det som nu skett är helt oacceptabelt, de skyldiga, och fler därtill, måste buras in. Och straffen bli strängare.

Men, stopp! Redan i slutet på 1990-talet började gängskjutningarna, och det har tagit 20 år för politikerna att skärpa straffen för vapeninnehav, så att de som begår sådana kan häktas och sedan lagföras. Så sent som för ett år sedan kunde polisen visserligen gripa personer som gick omkring med vapen, men måste sedan släppa ut dem direkt. Dock utan vapen. Att våra politiker låtit det vara så här slappt i 20 år är deras ansvar. Det inkluderar Alliansens åtta år.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.