Världsbanken varnar Sverige för andra gången: Förbättra företagsklimatet

I måndags hölls ett seminarium på Rosenbad, parallellt med Innovationsrådets möte. Det var Världsbankens omfattande analys av det svenska företagsklimatet som redovisades. “Sweden´s Business Climate: A Microeconomic Assessment”. En kritisk rapport, även om det också finns positiva inslag. Detta var Världsbankens andra studie, på uppdrag av Anders Borg och Annie Lööf. Särskilt finansminister Borg ville ha en egen internationell studie, och inte förlita sig på den alldeles utmärkta som OECD tidigare hade gjort för Näringsdepartementet

Den första rapporten som presenterades för ett drygt år sedan. Den bloggade jag om då, men länken till rapporten har regeringen nu tagit bort från sin hemsida. Bloggen ger en bra, men kort, inblick i den ganska starka kritik som Världsbanken redan då riktade mot det svenska innovationssystemet. Rapporten hade också då titeln “Sweden´s Business Climate”, men med tillägget “Möjligheter för entreprenörer genom ett förbättrat regelverk”. Klicka gärna här för att se att regeringen tagit bort denna rapport från sin hemsida.Här har Du länken direkt till världsbanken, så Du kan se vad regeringen inte tycks vilja att Du tar del av idag.

I går skrev professorerna Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund om denna rapport på Svenska Dagbladet.se, “Svarta sektorn ett problem i Sverige”. Så här säger dessa ekonomer:

“Övergripande anser vi att rapporten på ett övertygande sätt visar att Sverige är i behov av ett fortsatt reformarbete för att stärka förutsättningarna för svenska företagare och entreprenörer i en hårdnande global konkurrens. Vi vill särskilt peka på följande problemområden: kompetensförsörjning, innovation och produktivitet. Dessa hänger samman och är helt avgörande för den framtida välståndsutvecklingen.”

I SvD-artikeln skriver ekonomerna Braunerhjelm och Eklund att Världsbanken påpekar att Sveriges nuvarande skattesystem hämmar anställning av kvalificerad, högutbildad, personal. Svarta sektorn i vårt land är hela 14% av BNP, vilket är nästan dubbelt så hög nivå som i Frankrike, Schweiz och Österrike. Hela 40% av bolagen säger att de har problem md stölder och 85% av bolagen anlitar någon form av bevakningstjänst. Detta är i nivå med vissa utvecklingsländer och Latinamerika, påpekar Världsbanken. Skrämmande, säger jag.

Läs artikeln i SvD och bli skrämd. Varför inte öppet redovisa och diskutera den allvarliga kritik som Världsbanken i två rapporter riktat mot Sverige? Stefan Löfven, något att ta upp den 31 augusti när Innovationsrådet har sitt nästa möte? Men min förhoppning är att media får upp ögonen för vad Världsbanken sagt, i två rapporter.

Läs gärna Världsbankens egen sammanfattning, på bara en sida, “Main Findings“, så ser Du vilka starka synpunkter som banken framför.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.