Varför vill S höja skatten för landets företagare?

Det verkar som om regeringen och S vill försöka komma under radarn när det gäller nya skatter på kapital och företagande. Under året som gick har särskilt finansminister Magdalena Andersson fört fram synpunkter på att kapitalskatterna är för låga, att 3:12-reglerna borde skärpas och inte minst att bankerna bör skatta mer, till försvarets bästa. Även statsminister Stefan Löfven har givit uttryck för ett behov att öka beskattningen av kapital, något han började redan 2018. Med ett allmänt tal om de de rikaste borde skatta mer. Några skarpa förslag har saknats, det har tidigare bara allmänt tal.

Men, nu har Magdalena Andersson kommit ut med än mer hotande tal om skattehöjningar. Detta sker i samband med att Januaripartierna diskuterar den skatteutredning som man lovat genomföra.  Det är Dagens Industri som i lördags uppmärksammade det som händer på skatteområdet: “Bäddat för skattestrid”. Där framgår att i första hand Liberalerna säger nej till skattehöjningar för företagen. Det gör nog Centern också, men inte alls lika bestämt. Varför?

Vad säger sig då S vilja göra?

  • Allmänt höja kapitalskatterna
  • Återinföra fastighetsskatten
  • Ny förmögenhetsskatt
  • Ny skatt på arv och gåvor
  • Höja pensionsavgiften med 19 miljarder – drabbar företagen
  • Skärpa 3:12-reglerna med ökad beskattning som följd

Dessa olika skattehöjningar, som främst drabbar landets företagare, kan inte vara en del i den “Affärsplan Sverige”, som Stefan Löfven utlovade i september 2012? Den skulle utformas i samarbete med näringslivet, lovade Löfven då. Det verkar som om minnet är dåligt på de som följer de politiska frågorna. Jag har inte hört en enda journalist som har ställt statsministern mot väggen och efterfrågat vad som hänt med hans löften, som nu är 8 år gammalt.

Förra sommaren skrev Stefan Löfven en artikel i Expressen “Dags att bygga det nya folkhemmet” utan ett ord om företagen som skapar dessa nya resurser. Läs den artikeln och den blogg jag skrev som analyserar innehållet. Detta verkar vara motsatsen till den utlovade “Affärsplan Sverige” som Löfven publicerade den 24 september 2012 i DN.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.