Varför ska Sverige lida elbrist? Dags för regeringen att rycka upp sig!

Under flera år har nu larm kommit om att elförsörjningen inte fungerar alls som den ska i Sverige. För en tid sedan var det Pågen som inte kunde etablera en ny anläggning i Skåne, på grund av elbrist våren 2019. Så här skrev Pågen själv för ett drygt år sedan:

Det är alltså inte brist på el som är det egentliga problemet utan kapaciteten i elnäten. Att lösa dessa utmaningar kommer att ta tid och därför är det viktigt för oss att lyfta problematiken redan nu för att säkerställa ett en lösning finns, vilket man ej kan garantera i dagsläget.

Detta problem är är efter 1,5 år inte löst. Det betyder att investeringar måste dröja.

I går kom en larmrapport från Sydsverige. Handelskammarens VD Stefan Müchler skriver i Dagens Industri ”Elbristen måste lösas nu” Det verkar vara illa däran. Företag kan inte erbjudas elanslutning och energibolag varnar för utmaningar. De två frågor som ställs, och som inte får något svar är, om det finns elektrisk effekt och för det andra vilket pris som elen kommer att betinga.

Kapacitet för elanslutning saknas i minst två – tre år, (I Sydsverige) enligt Stephan Müchler. Om företagen själva bekostar anslutningen, till stora belopp, så tillfaller den investeringen elbolagen. Det finns mycket mer att gråta över i Müchlers artikel, men illa är det. Nu ska Anders Ygeman komma ned till Sydsvenska Handelskammaren i morgon. Det ska bli intressant att se vilken lösning han har i bagaget.

Lika illa tycks det vara på flera andra håll i landet. Dagens Industri hade krigsrubriker för en vecka sedan: “Risk för repris på akut elbrist” Trots vad företagen säger och elproducenterna, så avfärdar energiminister Anders Ygeman kritiken.

Detr måste väl vara något fel när såväl producenter som brukare av el hävdar att det är brist. Samtidigt som regeringen avfärdar kritiken med att det finns tillräckligt med el.

Idag kom Stockholms Handelskammare med en rapport: “Så hindras jobben, bostäderna och den gröna omställningen av elbristen” Elbrist kortsluter Sverige, konstaterar man;

400.000 arbetstillfällen och 50.000 nya bostäder är i farozonen på grund av att Stockholm hotas av långvarig elbrist

Idag var Anders Ygeman gäst hos Stockholms Handelskammare. Inga bestämda besked lämnades. I morgon är Ygeman hos Sydsvenska Handelskammaren. Vi får se om bättre besked lämnas där. Sydsverige är det mest utsatta området i Sverige – vad gäller elförsörjning.. Får besked av Handelskammarens VD Stephan Müchler i morgon. Elbristen kommer jag fortsätta följa. Där regerar nämligen den omhuldade Långbänken.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Varför ska Sverige lida elbrist? Dags för regeringen att rycka upp sig!

  1. Detta ar faktiskt valdigt viktigt. Aven om det inte i dag, enligt de papekanden som Riksrevisionen har gjort, foreligger nagra konkreta exempel pa konflikter kan ju sadana faktiskt uppkomma i framtiden. Ponera till exempel, fru talman, att Nordiska museet, som ju ar en stiftelse, av olika orsaker skulle behova avyttra verksamheter, exempelvis Julita gard. Vad ar det da som galler? Ar det stiftelsens forordnanden och stadgar eller, eftersom man erhaller statliga medel, regeringens riktlinjer for detta, om avyttrandet skulle sta i strid med regeringens riktlinjer?

  2. Anser inte egentligen en majoritet av riksdag och regering att energi rent allmänt är av ondo och bör motarbetas? Förstår de egentligen vad energi är? Vet de varför de äter?

    Jag citerar ur min bok “Tänk om det blir kallare?”: Svensk miljö- och energipolitiik tycks utgå från i sten huggna trossatser.
    o Den första är att energi i allmänhet är något fult. Men:
    o Fulare är elenergi.
    o Ännu fulare är kolbaserad energi.
    o Allra fulast är kärnkraft.
    o Nästan vacker är vattenkraft – om vi skonar våra älvar.
    o Vackra och ädla är vind- och solkraft liksom bioenergi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.