Varför motarbetar S-regeringen landets företagare?

Nu är det åter dags att reagera mot att den svenska regeringen inte förstår sitt eget bästa. Hur ska man annars förstå att regeringen, och särskilt finansministern, vill öka beskattningen av företagen? För några dagar sedan reagerade landets företagare genom VD Günther Mårder.

För två år sedan stoppades 3:12-skärpningarna av riksdagen. Företagarna och Günther Mårder drev på då också.

Under den förra regeringsperioden så påverkades det kvinnliga företagandet negativt, när S hotade med förbud mot vinster i välfärden. Det visade GEM-undersökningen redan 2015.

Förra året, 2018, minskade nyföretagandet generellt.

Idag uppmärksammar Dagens Industri i en ledare att inte bara nyföretagandet drabbas utan också de viktiga Gasellerna lider av regeringens jakt på landets företagare….. Varför? Lever inte hela landet på att vi har fler, växande och lönsamma företag? Eller tror regeringen att det räcker att tillsätta en Välfärdskommission, utan näringslivet (så är det) som ska hitta manna i himlen? Underligt nog reagerar inte näringslivet, genom Svenskt Näringsliv på detta, utan knyter bara nävarna i fickan. Men hjälper det?

Varför kan inte Stefan Löfven göra verklighet av sitt löfte från den 24 september 2012 om att utarbeta en “Affärsplan Sverige” tillsammans med landets företagare? Nu har statsministern haft 7 år på sig att förverkliga detta löfte. Även om Långbänken alltid ska komma i högsättet, så borde väl ett löfte infrias någon gång? Så här avslutades löftet från september 2012:

Det här är vår affärsplan för Sverige. Vi prioriterar jobb, kunskap och stärkt konkurrenskraft. Så skapas förutsättningar för framgång, välstånd och en hållbar frihet för var och en av oss.

Efter 7 år borde det vara dags. I samarbete med näringslivet, enligt löfte.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.