Varför klarar inte politikerna av stöden till företagen?

Det är ett fundamentalt fel på det svenska systemet för stöd till de företag som inte klarar av de åtstramningar som drabbar näringslivet. Denna kritik gäller inte bara regeringen, som förvisso har det största ansvaret, utan också de andra partierna och i riksdagen, där de ansvariga utskotten borde ha agerat.

Läget idag för besöksnäringen, summerade Dagens Industri i lördags, den 20 februari, “Nu rusar konkurserna”. Här några exempel på det hemska tillståndet i besöksnäringen:

  • Antalet konkurser och rekonstruktioner har på sex veckor i år ökat med 54 procent
  • Stöd för augusti månad betalas tidigast ut i mars månad
  • 50.000 anställda har förlorat jobbet i besöksnäringen.
  • Företag som sedan oktober försökt få besked från Tillväxtverket väntar fortfarande
  • Tusentals företag får återbetala till Tillväxtveket för några dagars försening med uppgifter. (Som ofta beror på Tillväxtverkets långsamhet eller brist på svar)

Genomgående för det svenska stödet till landets företag har varit:

  1. Sena besked
  2. Sena utbetalningar
  3. Ingen kompetens i regeringskansliet – en amatörernas julafton ända sedan mars 2020

Att regeringskansliet blev taget på sängen i mars månad förra året är inte så underligt. Men man kunde då ha sett hur andra länder gjorde, och tänkt själva också. Norge förstod problematiken, och utsåg en stödgrupp men kompetens redan den 25 mars förra året. Sverige verkar fortfarande inte ens tänkt tanken. Inga partier i riksdagen har med kraft fört fram behovet/kravet på kompetens i regeringskansliet.

En särskild grupp på finansdepartementet borde inrättas med några revisorer, företagsekonomer, advokater och och företagsledare samt andra kompetenta personer, som vet hur ett företag fungerar. Och som också förstår behovet av framförhållning och ersättning i tid.

Nu vet jag att både Centerpartiet och Liberalerna kommer att invända mot min kritik. Vi har försökt driva på regeringen så mycket vi kunnat, och ofta lyckats tvinga fram snabbare och vettigare stöd till företagen. Utan våra insatser, kommer C och L säga, hade läget varit mycket värre.

Jag svarar: Se vad som händer i besöksnäringen nu. Prata med näringslivets organisationer. Och läs och lyssna på alla rop på hjälp i media. Läget idag, efter nästan ett är, är inte acceptabelt, för att använda statsministerns ord när det är riktigt dåligt.

Eftersom regeringen vid flera tillfällen sagt att man inte kan eller vill snabba på vare sig med besked eller utbetalningar, så måste Corona-kommissionen ta upp stödfrågan. Det borde ske med förtur, det är lika bråttom som frågan om hur de äldre behandlades. Även om inte resultatet är avlidna personer, men väl många konkursade företag. Allra värst är nog hur många av landets företagare blivit misshandlade och under det gångna året, fått uppleva hur de politiskt ansvariga i mångt och mycket struntar i just landets företagare.

Detta är inte Långbänk, utan oförmåga..

Regeringens stödpaket är krångliga och inte anpassade till verkligheten

Varför har regeringen killgissat om de ekonomiska stödåtgärderna?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Varför klarar inte politikerna av stöden till företagen?

  1. Det kanske inte är så mycket kompetens som vilja som saknas? Nuvarande regering tycks hysa allmän misstro mot företagande och företagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.