Varför går det så bra för Ukraina mot invasionsarmén Ryssland?

Ukraina tar det lugnt och systematiskt, med en dödlighet hos soldaterna som är 1 – 6 jämfört med de ryska trupperna.

Idag bombar Ryssland åter igen Ukraina. Med robotar från flygplan, hela 70 enligt senaste uppgifterna. Därav har Ukraina skjutit ned 60 av dem. Uppgifterna från ukrainska flygvapnet i kväll. De börjar sakna land-robotar.

Det verkar som om ukrainska försvaret fått reda på att det ryska flyget från Engels och flygbasen Ryazan (båda söder om Moskva) skulle användas för attacker. Dessa har nämligen angripits idag av stridsflygplan eller – snarare –  snabbgående drönare från Ukraina. Dessa hade en gjort stor åverkan på flygplatserna, men bombflyget var nog redan i luften när attackerna skedde.

Nu till det strategiska perspektivet. Ryssland förlorade kriget mot Kiev, som skulle gå på 72 timmar (tre dagar) genom starka kreativa ukrainska insatser. Tillsammans med utegångsförbud i fyra dagar i Kiev, som gjorde att man kunde spåra och infånga merparten av de 300 infiltratörerna som skulle eliminera regering och de framträdande politikerna. Och sätta in en av två utsedda presidenter som är avslöjade och sända till Ryssland i utbyte som krigsfångar.

Sedan dess har Ryssland förlorat Kharkiv och Kherson. Nu är också Krim på agendan. Ukraina lyssnar inte på de som ber dem ta det lugnt och låta Ryssland förstärka sina utsatta positioner. Vi kommer därför att se offensiver även i norr och öster från Ukrainas sida, tror jag.

Ryska officerare och administratörer har flyttat sina familjer tillbaka till Ryssland från Krim och Kherson De har försökt sälja sina egendomar, värda upp emot en miljon dollar, men marknaden är död. Krim skulle bli ett semesterparadis, och centralorten Sevastopol ett nytt kulturcentrum för ryssarna. Hela 600 000 ryssar har flyttat till halvön sedan 2014, enligt ukrainska myndigheter, men dessa vill nu återvända.

En ukrainsk offensiv i Luhansk-området kan vara på gång. Ryssarnas agerande medverkar till att de ukrainska soldaterna vill skynda på. På söndagsmorgonen blev fyra ryska baser på Luhansk-fronten himarsade. Det kallas det när man använder precisions-artillerisystemet HIMARS. Det går 8 mil på 94 sekunder med en precision att träffa en fingerborg om GPS-koordinaterna finns.

Sedan ett annat positivt inslag. Ryssarna drar sig tillbaka från kärnkraftverket Zaporizhzhia. Trupperna där riskerar annars att bli inringade och tagna av ukrainska styrkor. Kärnkraftverket kan antingen bli hanterat av IAEA, som lagt fram ett konkret förslag om detta till Ryssland. Men det är inte uteslutet att kärnkraftverket återgår till Ukraina. En pina för Vladimir Putin som för en månad sedan skrev under en lag om ryskt övertagande av Zaporizhzhia.

Under de senaste dagarna har hela 21 ukrainska ambassader emottagit döda grisögon eller motsvarande. Detta måste vara styrt av Ryssland. Ingen enskild person skulle komma på tanken och ha förmåga att skicka så många paket. Hur barnslig får man vara? Det är nog ingen som är imponerad, men alla förstår att terror-staten Ryssland ligger bakom

Kommer Joe Biden tala med Putin? Ja, säger han, om Ryssland är beredd att acceptera de krav Ukraina ställer. Alla andra uppgifter i media torde vara tagna ur luften.

Vladimir Putin kommer snart besöka Donbas, sa presidentens talesperson Peskov för någon dag sedan. Det blir nog samma besök som på Krim-bron för någon dag sedan, en Putin-ersättare. Som inte hade lärt sig svänga sina armar som Putin gör.

I Vinnitsa, en by i Ukraina, har man utvecklat en självgående traktor. Den kan sköta om minsaneringen, utan att människor behöver utsättas för risk. Handelshögskolan i Kiev hjälper nu till med att sprida uppfinningen över hela landet. Tal om kreativitet, mitt i kriget.
Se nedan: Så är ser den nya ryska flaggan ut. För Ryssland utan Vladimir Putin och hans terrorister:

En kvinna håller upp den nya flaggan. Foto: Kira Popova (CC BY-SA 4.0)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.