Varför förnekar regeringen att näringslivet drabbas av kriminaliteten?

Under lång tid har näringslivet – inte minst butiker – drabbats hårt av kriminaliteten. Den drabbar alltså inte bara i form av gäng, skjutningar och parellellsamhällen. I början på året redovisade Svenskt Näringsliv problemet för näringslivet. Var annan företagare drabbas av kriminalitet, påpekade SN:s vice VD Karin Johansson.

Brottslighetens kostnader 2022 heter rapporten som Svenskt Näringsliv presenterade. Det är den tredje rapporten om hur näringslivet drabbas av brottsligheten. De andra är gjorde 2018 och 2020. Kostnaden i år för landets företagare är ungefär 100 miljarder kronor.

Kriminaliteten i Sverige är samhällshotande, inte bara själva gängbrottsligheten, något som jag bloggade om förra hösten. Därför var det anmärkningsvärt att ta del av justitieminister Morgan Johansson förnekelse av allvaret i Dagens Industri idag. Han hänvisar till Brottsförebyggande Rådet och litar inte på näringslivets egen erfarenhet av läget. Underligt, minst sagt.

Det finns två skäl till att företagen inte anmäler lika många brott idag som för några år sedan:

  • Företagen tycker att det inte är lönt att anmäla – Polisen bryr sig inte
  • Antalet brott som uppklaras är lågt

I Dagens Industri påpekar Karin Johansson idag att “Brott mot näringslivet har hamnat i skymundan”. Hon kräver där att utredningarna av dödsskjutningarna inte ska drabba företagen.

I duellen i Di om kriminaliteten, mellan justitieministern och Moderaternas Johan Forsell. påpekar den sistnämnde att problemen för butiker som utsätts för brottslighet är att väldigt lite sker. Det tillträdesförbud som infördes för något år sedan kan användas bara i ett fall av tre. Forsell föreslår att företagarna själva ska kunna avgöra vem som ska få besöka deras butiker. Har man stulit eller hotat borde man direkt kunna utestängas. Det tycker nu helt plötsligt Morgan Johansson att detta skulle kunna övervägas, något som tidigare varit omöjligt.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Varför förnekar regeringen att näringslivet drabbas av kriminaliteten?

  1. Det finns tyvärr ett skäl till. Om du var företagare och blev bestulen… inte nog med att det finns stor risk för att polisen inget gör även om du har brotten inspelade på film. Om polisen griper in och vederbörande lagförs så finns idag en klar risk för att du utsätts för hämnd. Varför ta den risken?

  2. Vad är meningen med skärpta straff, om inte de skyldiga spåras och döms? Börja med att faktiskt ta fast brottslingar, både för mindre stölder och egendomsbrott och för grövre brott. Ändra lagar som hindrar gripande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.