I måndags kom en ny studie från Center for Data Innovation i USA. Det är en fristående och oberoende forskningsinstitut. Nära lierad med ITEF, den mest framstående globala tankesmedjan på teknikens område. Jag har följt dem i många år och de är både ledande och ytterst trovärdiga, (Men Du som undrar kan nyttja länkarna och göra en egen värdering)
USA är klart ledande på Artificiell Intelligence, AI, enligt den nya rapporten i måndags. “Who is Winning the AI Race: China, the EU or the United States?” I utvärderingen har sex kriterier använts:
- Talang
- Forskning
- Utveckling
- Anpassning (Adoption)
- Data
- Hårdvara
USA leder på fyra områden; Talang, forskning, utveckling och hårdvara. Kina är bäst på två områden; Anpassning och data. EU är inte bäst på något område.
Sedan har forskningsinstitutet värderat alla delkomponenter där 100 är totalen, och då visar det sig följande resultatet:
- USA 44,2 poäng
- Kina 32,3 poäng
- EU 23,5 poäng
Vad är skälet till detta läge, där EU över tid backat hela tiden? Svaret är att USA var först ute med digitalisering och har betydligt bättre tillgång till riskkapital. Inte minst var USA tidigt på banan med alla digitala plattformsföretag som Amazon, Apple, Facebook, Google, Intel och Microsoft, vilket har varit avgörande.
Kina har satsat hårt för att komma ikapp USA. Plattforms-företagen Alibaba och Tencent visar verkligen framfötterna och har delvis gått förbi en del av sina amerikanska förebilder.
I februari i år kom McKinsey Global Institut med en beskrivning av varför Europa tappar både på digitalisering och AI-området. Den rapporten är intressant, men utrymmet här räcker inte för en redovisning, så jag får hänvisa till rapporten för den nyfikne. Skälet till EU:s svaga utveckling är att mindre satsas på dessa områden.
ICT-sektorns andel av BNP 2017 var följande:
- USA 3,3 procent
- Kina 2,1 procent
- Europa 1,7 procent
McKinsey-studien visar också att fördelningen av det globala riskkapitalet gav USA 50%, Kina 39% och Europa bara 11 procent. Till sist måste ett annat skäl anges till EU:s dåliga läge. Vi har många framstående digitala forskare i Europa, men många av dessa drar vidare till USA. Där riskkapitalet hägrar.
Sverige ligger inte heller så bra till på AI-området, det har vi Mikael Dambergs ord på, när han var näringsminister. Det finns också andra perspektiv på EU och digitaliseringen, som jag skrivit om tidigare.
Pingback: Dag 1006 börjar vi med Sverige, avslutar med det ryska kriget, som nu även riktar sig mot omvärlden | Gergilsbloggen