Vår osäkra tid, vad behöver den?

Glöm inte det normala, låt inte detta drunkna i kriserna. Med andra ord finns det hopp, det går att gå framåt. Det skulle jag vilja säga är kontentan av SNS konferens i Tylösand igår. Som jag tidigare berättat begränsas informationen från Tylösands-konferensen av Chatham House Rule, vilket är helt i sin ordning.

Det betyder att man får använda och berätta om vad som sagts, men inte vem och inte vilka i övrigt som deltog. (Nu har SNS själv talat vilka som skulle medverka, så det är knappast en hemlighet. Men däremot vilka som deltog i övrigt. Men det är ingen hemlighet heller att jag gjorde det.

Utgångspunkten för hela seminariet var “Thinking the unthinkable” eller Tänk det otänkbara.

Detta betyder att vi inte vet vad som kommer att hända. Beredskapen för händelser kan inte vara fullständig, där man bra kan se på en sådan händelse som 9/11 eller lastbils-attacken på Promenade de Anglais. Men vi får inte låta det avvikande eller otänkbara ta oss som gisslan.

Detta är faktiskt samma budskap som jag förde fram för 10 dagar sedan, när jag började blogga igen efter sommaruppehållet. Trots terror, Trump och Brexit, så får vi inte glömma bort vad som driver vår ekonomi framåt. Och det kommer jag att fortsätta med, trots att många viktiga åtgärder inte noteras av media, just därför att det otänkbara tar för stor plats. eller kanske just därför så fortsätter jag mitt bloggande.

Ett problem för vår utvecklingen är att många förlorat tilltron till politikerna i världen. Bakom detta ligger också att vi blivit självgoda och inte bryr oss så mycket om vår omvärld.

Att göra “America great again”, eller driva den tesen, menade någon tar bort känslan för omvärlden. För min del tror jag att det är precis tvärtom. Förvisso inte en nationalism som bortser från alla andra, men väl arbeta för att det egna landet ska bli starkare, för det ökar möjligheterna att aktivt utveckla den övriga världen. Detta kan låta som semantik, men är viktigare än så.

Min slutats är att vi måste arbeta för framtiden, för innovation och ekonomisk utveckling. Och inte stoppas av att det otänkbara händer.

I attacken 9/11 dog nästan 3.000 människor i New York. Sedan dess har cirka 100.000 människor mördats i USA. Jag vet att jämförelsen haltar, men det måste vara tillåtet att tänka det otänkbara här, och slutsatsen för mig blir att vi ska följa den normala vägen, Inte låta hemska, otänkbara händelser, styra vårt sätt att leva och agera.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vår osäkra tid, vad behöver den?

  1. Hej
    Vi diskuterar mycket behovet av tydligare innovationsstrategi och aktion från den offentliga sektorn. Ett stort problem är ‘innovationstorkan’ hos många av våra stora bolag. Ericsson t.ex. har talat i åratal om internet of things – men var är produkterna som kan säljas inom smarta hem, autonoma gruvor och industrin. En artikel i Economist om IoT nämnde inte ens Ericsson, utan det var Huawei, Siemens och GE.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.