Idag håller regeringen sitt första Industrisamtal. (Egentligen är det det andra, då det första var den 26 maj, men nu är det ämnesinriktat.) Det är kompetensförsörjningen som är i fokus. Den kanske allra viktigaste frågan för det svenska näringslivet. När företagare tillfrågas om vad som hindrar deras utveckling och expansion är det två frågor som kommer i topp; Kompetensförsörjningen och riskkapitalet med tillgång till kredit. Kunnigt folk kommer kommer dock först. Min tro är att just för lite större expansiva företag är kompetensen viktigare är riskkapitalet, som man enklare kan lösa om när man kan bevisa att företaget har framtiden för sig.
Den som tar emot och leder Industrisamtalen är närings- och industriminister Mikael Damberg. Han får hjälp av 8 politikermedarbetare, 12 organisationsföreträdare och så 7 företagsledare, inklusive Dambergs Advisory Boards fyra rådgivare (Industrikanslers). Den sammansättningen kan låta underlig. Varför inte fler företagsledare, när det är Industrisamtal? Men jag vill försvara sammansättningen, för det är organisationerna som räknat på behov och har överblicken.
Här är länken till deltagarförteckningen för Dig som är intresserad.
Riksbankens Jubileumsfond står i spetsen för en långsiktigt forskningsprogram i 6 – 10 år som ska kartlägga “Samhällets långsiktiga kunskapsförsörjning”. Denna forskning kan få upp till 80 miljoner och avgörs den 15 oktober. Stort fokus läggs på den akademiska forskningen och den högre utbildningen i Sverige i ett internationellt perspektiv. Ett av syftena är att se på sambandet mellan kunskapsförsörjning och innovation samt ekonomisk tillväxt. Ansökningarna lämnades in i februari i år och beslut om vilka som vinner kommer den 15 oktober. Varje projektansökan skulle vara inom ramen 5-20 miljoner, så det får plats för ett antal parallella forskningsprogram.
Svenskt Näringsliv har de två senaste åren uppmärksammat kompetensförsörjningen ett 20-tal gånger. Dessa har jag identifierat här.
SNS har startat ett 3-årigt forskningsprogram “Framtidens kompetensförsörjning”. En första redovisning kom i mars “Teknisk utveckling och jobbpolarisering“, som kan laddas ned.
De två professorena i Entreprenörskapsforum, Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund har i Svenska Dagbladet påtalat blister i kompetensen i tre viktiga svenska industrier, med sifferbevis
Till sist målen för Regeringens näringspolitik
tack för en bra blogg !