Vad har regeringen för tankar kring det framtida näringslivet?

Ekonomin går som tåget. Den svenska ekonomin går bra, företagen går bra, och svensken i gemen tycks må bra – ekonomiskt. Men detta är i huvudsak en konjunktureffekt, vilket inte ska nedvärderas, men heller inte invagga i självbelåtenhet. Men, notera det, per capita tillväxten är inte särskilt bra, bara hälften av BNP-ökningen totalt beroende på befolkningstillväxten, som är stark. Tisdagen den 19 december klockan 11.00 redovisar Magdalena Andersson regeringens aktuella konjunktur-bedömning. Kan länkas då.

Det verkar som om regeringen nu tycker att man nu kan klämma åt företagen och näringslivet. Här några ingrepp och områden som inte hjälper landets företagare:

Hade jag varit regeringen skulle allt arbete i de berörda departementen inriktas på att positivt åtgärda dessa hot och problem. Tillsammans med landets näringsliv. Men det tycks inte finnas på kartan. I Alliansen börjar man tala om en ny Lindbeck-kommissionnågot som Nationalekonomernas tidskrift Ekonomisk Debatt tagit upp i ene ledare nyligen.

Så över till Exit-skatten eller Utflyttningsskatt, som den också kallas. Den verkar inte riktigt uppmärksammas ännu. Men Dagens Industri har gjort det på ett intressant sätt. Inte bara genom att den visar på de sannolika effekter, utan också hur komplicerad den nya skatten är. Skrämmande i båda avseenden.

Bygg inte en Berlinmur runt Sveriges företagare Det är så Dagens Industri rubricerar sin ledare om Flyttskatten. Läs den ledaren, så får Du skrämselhicka. Det ska bli intressant att se vad Magdalena Andersson kommer att anföra till sitt och regeringens försvar. För hon har redan varit ute och viftat med grön flagg i en intervju i Dagens Eko den 29 november.

Alla som tänker flytta ut från Sverige och som har en kapitalvinst på minst 100.000 kronor vid försäljning ska betala skatt. Vid gåva eller arv, till någon som bor utomlands, ska skatt också betalas.  Även till de som bor kvar hemma i Sverige. Och inget anstånd medgives. Den föreslagna skatten skulle bli motsvarande 45-60 procent på ett bolags substansvärde. Allt enligt Dagens Industri.

Dagens industri sammanfattar: “De nya reglerna skapar ett DDR för företagare i Sverige. Förmodligen det mest skadliga skatteförslaget som Magdalena Andersson låtit producera, enligt DI.

Förslaget måste stå i direkt strid mot EU:s regler om rörlighet för kapital i Europa. Christofer Fjellner, EU-parlamentariker, twittrade om skatten på rörligheten, med många reaktioner.

Till sist vill jag ge en positiv motbild. Vet inte om Du läser Dagens Industri regelbundet, men där finns Gasellerna, tävlingen mellan Sveriges snabbväxande företag. Det är en intressant och synnerligen uppiggande läsning. Visar att Sverige kan, eller att Sveriges företagare kan. Här kan Du läsa allt om DI GASELL.  (Det är bland annat med dessa företag som som regeringen borde utveckla framtidens näringspolitik)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.