Vad gör det Nationella Innovationsrådet på måndag?

Nu på måndag, den 18 maj, håller det Nationella Innovationsrådet sitt andra möte, denna gång på Rosenbad. Huvudfrågan blir digitaliseringen. Andra frågor som kommer upp är den offentliga upphandlingen och life science. Normalt brukar jag inte skriva blogg på helger, men detta är ju en klämdag, och det känns angeläget att lyfta en del frågor och ge tips på länkar. Inte minst för de som ingår i Rådet, och som inte fått något material i förväg.

Det är ju svårt att vid sittande bord ge goda råd om man inte kunnat förbereda sig. Därför denna blogg som i första hand riktar sig till de i Rådet som får min blogg. Dit ordföranden hör. Notera att bloggen har fritextsökning, så skriv in “digitalisering” och Du får ett 10-tal  blogginlägg med länkar, som är mycket användbara

Det är verkligen angeläget att digitaliseringen drivs väl av Sverige, och i Sverige. Det svenska Digitaliseringsrådet offentliggjorde för två månader sedan en rapport, med viktigt innehåll. Men svenska medier verkat ha sovit väldigt gott. Inte en rad, vad jag kunnat se. Rådet dessutom fått nya direktiv och nya experter.

I detta blogginlägg kan Du också se att den svenska regeringen helt negligerade den stora världsforumet i Barcelona, Mobil word Conference, där 140 andra länder kom med regeringsdelegationer. Men inte Sverige. Det stämmer dåligt med att Innovationsrådet nu lyfter digitalisering som mycket angelägen.

För någon vecka sedan lanserade EU-kommissionen sitt kanske viktigaste förslag i år, The Digital single Market Strategy for Europe“. Vid presentationen fanns 300 journalister, sades det, men inga spår i Sverige. En kort presentation gjorde Näringsdepartementet. Själv kommer jag presentera EU-förslaget i nästa vecka med innehåll och många relevanta länkar. I ett nytt blogginlägg.

Sedan över till offentlig upphandling. Den sker idag till ett värde på runt 600 miljarder kronor. Denna upphandling borde göras i större utsträckning som innovationsupphandling, och inte bra som upphandling av gammal teknik och gamla lösningar. Här kan jag för Dig som är intresserad hänvisa till min blogg, även om det bli tjatigt.

Till sist kan jag inte låta bli att rekommendera en läsning av professor Charles Edquists artikel i Dagens Nyheter i tisdags. Den följer Dagens Industri upp i en ledare idag, 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Vad gör det Nationella Innovationsrådet på måndag?

  1. Hej
    Gillar din analys av svensk innovationspolitik som är helt i linje med min egen efter 45 år av erfarenheter från uppdrag i olika myndighets- och branschorgan som metallombudsman med nationellt ansvar för dessa frågor, som företagare från mängder av samarbeten i olika projekt med olika universitet och sedan med etableringar av innovationsföretag som affärsidé och mer än 20-talet företag på marknaden, något som blivit allt svårare med åren p g a en mängd strukturella felbeslut av svenska politiker i alla läger ända sedan slutet av -60-talet vilket bl a framgår av Charles Edquists artikel men där det finns massor att tillägga som tyvärr bara förstärker bilden av alla bristerna i relationerna till verkligheten och den storbolagsstrukturella politik som Sverige lider alltmer av, som inte minst nu visar sig i minskande tillväxt i såväl industri- som tjänstesektorn. En skrämmande statistik med stora hot emot vårt framtida välstånd som endast uppmärksammades med en blänkare i DI.
    Bästa hälsningar

  2. Som vanligt är du “på tå” Håkan även om det är klämdag för många. Att inte ge innovationsrådet något underlag till sitt andra möte är nog en innovation. Ur ett positivt perspektiv kan det ge större utrymme för deltagarna att tänka fritt och innovativt. Temat digitalisering är angeläget och ett område där Sverige har visat många exempel på framsynthet. HemPC-reformen och vår avreglerade telemarknad är exempel på sådant som drivit på digitaliseringen. Men det finns mycket mer att göra både inom privat och offentlig sektor. Kompetensen för att öka tempot varierar märkbart. Och för många medborgare är digitalt utanför. Bland de besvärligaste flaskhalsarna är bristen på IT-kompetenta personer som kan ta anställning hos företag och organisationer för att driva på utveckling av och för att implementera digitala tjänster. Sveriges utbildningssystem levererar för få personer med IT-kompetens.
    /Lars

  3. Håkan,
    Tack för bra inlägg. Vad gäller Innovationsrådet så har dom dock fått en rappport kring digitaliseringen och jobben – “Technology at work”. sammanställd av bl a Oxfordforskarna Osborne och Frey. Verkligen på tiden att digitaliseringens effekter på arbetsmarknaden blir ett tema för politiken även i vårt land.
    Vad gäller dina synpunkter om offentlig upphandling instämmer jag helt och fullt. Den proposition som nu skrivs kring upphandlingen förväntas ge stor prioritet åt funktionsupphandling – dvs att upphandla lösningar på olika problem – och det bör leda till att innovationer stimuleras långt bättre än hittills.
    Noteras bör f ö att Konkurrensverket – där upphandlingsstödet tillfälligt placerats; ny myndighet startas 1/9 – har inrättat en tankesmedja för “transformativa lösningar”. Det senare var ett av många förslag i den utredning jag ledde – Upphandlingsutredningen 2010 – och som redan fått sin tillämpning. Även i detta sammanhang är innovativa lösningar det som efterfrågas.
    Så utvecklingen går åt rätt håll.
    Hälsningar
    Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.