VA på Grand Hotel; Omstart innovation och priser

Tidigare var det sekretess i högsätet. Nu är det öppen innovation. Det var temat på Veckans Affärers Framtidsdag på Grand Hotel i går. Partners var bland andra ÅF och Vinnova. Det allra mest spännande var faktiskt middagen, men inte maten (som var god), utan innovationspriserna. Slutkandidaterna – tre.till Svenska Innovationspriset och tre till Innovationspriset Student – fick stort utrymme.

Mellan rätterna presenterades kandidaterna innovationer. På ett utomordentligt trevligt och  givande sätt utfrågade moderatorerna prisdeltagarna om deras idéer. Stora priset vann ABB för en ultrasnabb brytare för högspänd likström som gör strömöverföring från alla typer av elproduktion möjlig. Studentpriset vanns av Kalle Kodare, som består av två studenttjejer. De har utvecklat en e-book som gör det möjligt för 3-åringar att programmera. Programmera web sidor blir lika viktiga som att kunna läsa och skriva, säger man.

Mycket om detta, och innovation över huvud taget, finns i dagens utgåva av Veckans Affärer. En läsning är intressant, minst sagt.

Men det var mer på Framtidsdagen än Innovationspriser. Ett sådant inslag vill jag nämna; Innovationsupphandling. Under ledning av Vinnovas Maria Dahl Torgerson redovisades betydelsen av innovationsupphandling. Hela 600 miljarder kronor står på spel årligen i offentlig sektor. Här skall bara ett konkret exempel nämnas. I övrigt hänvisas till tidigare blogginlägg.

Skellefteå hamn behövde bygga ut sin kaj med 70 – 100 meter. Först gick man ut med ett traditionellt anbudsförfarande. Anbuden låg på dubbelt upp mot vad kommunen hade i sin budget, eller på nästan 60 miljoner. Då gick man ut med en mer öppen anbudsförfrågan; Hur mycket kan kunde man få för 25 miljoner kronor? Det resulterade i en kajutbyggnad på 80 meter, till en slutkostnad på 28 miljoner. En innovations-upphandling som gjorde att notan stannade på hälften. 

Det är inte nödvändigt att upphandla gammal teknik.

Maria Dahl Torgerson fick till sist frågan om man får lov att vara så här kreativ, strider det inte emot EU-reglerna. Svaret var nej, det finns inget som hindrar en innovationsupphandling. Men, vi är sent ute på banan. Andra länder ligger långt före. Den dynamiken som Vinnova här visar, och som man söker överföra till andra, enligt ett regeingsuppdrag, hur blir det med den i framtiden? Är det tänkt att jurister skall ta över? (Läs Konkurrensverket)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.