Utveckla den regionala innovationsstrategin i samklang med den nationella, föreslår OECD

Så har vi kommit till den regionala utvecklingen i OECD-rapporten. Den konstaterar att den regionala utvecklingen varierar kraftigt, vilket gör att södra Sverige har lättare att attrahera talanger och utnyttja möjligheter. Detta har underlättats av att Skåne och Västra Götaland  sedan slutet på 90-talet varit storregioner.

I de flesta OECD-länder har innovationspolitiken utvecklats utifrån de egna förutsättningarna i sina regioner. Detta har inte fullt ut varit fallet i Sverige, noterar rapporten. De strukturmedel fråpn EU, som regionerna har haft tillgång till (genom Tillväxtverket) har inte nyttjats för att stärka innovationsklimatet regionalt.

De flesta regioner i Sverige har en svag utveckling, konstaterar OECD. Ett skäl är att buttom-up initiativ inte har haft möjlighet att göra sig gällande. Det saknas också en integrering mellan nationell innovationsstrategi och den regionala, säger man vidare.

Sverige bör enligt OECD:

  • Bättre utnyttja såväl nationella som EU-initiativ för att stärka Sveriges regioner. Det kan bara ske om den regionala kompetensen blir bättre.
  • Identifiera och utnyttja regionala aktörer vid sidan om universitet och högskolor. Detta skulle främja en starkare innovativ utveckling ute i landet.
  • Stimulera en lärande process ute i landets olika regioner. Utvärderingar bör göras annorlunda än idag och en internationellt benchmarking bör också ske.

OECD föreslår inte direkt att storregioner inrättas, men indirekt gör man det. Skåne och Västra Götaland anvisas som föredömme. Den regionala utvecklingen i övrigt anser OECD vara svag, och hänvisar till att möjligheter inte tas tillvara, att lärandeprocessen inte utvecklats och att koppling till nationella strategier inte sker.

Detta är synpunkter som vi knappast hör talas om här hemma, annat än när OECD nu analyserar och talar.  IVA har medverkat till – genom innovationsporojekten – att det regionala perspektivet kommit fram, och stimulerat innovationsstrategier där. Se Innovationskraft Sveriges hemsida.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.