Utgångspunkten för OECD:s alla rekomendationer till Sverige

Förvisso är Sverige en framtädande innovationsnation, säger OECD i sin rapport, men på vissa viktiga områden är systemet svagt. Här exemplifierar man med den högre utbildningen, som inte uppfyller kraven. Därtill behöver samarbetet mellan de stora universiteten ochj industriforskningsinsituten förbättras. Här behövs både ett nytt samarbetssystem och incentives, säger OECD.

Sverige skulle med sin starka ekonomi och välutvecklade samhälle, med en väl fungerande offentlig sektor, kunna bli en förbild som innovationsnation, konstaterar OECD. Vi har ett antal stategiska uppgifter som måste genomföras för att Sverige skall kunna slå vakt om och utvecklas som ett tillväxtland med hög levnadsstandard. Detta mål kräver:

  • Att politiken kan utveckla ett näringslivssystem av världsklass i Sverige med en infrastruktur som på alla områden håller högsta internationell klass, inklusive IT.
  • Att Sverige kan förstärka nyttan från såväl de starka universiteten som den relativt lilla institutssektorn. Detta skulle öka attraktionskraft för Sverige och göra att vi skulle kunna behålla såväl svenska som multinatinella företag.
  • Att Sverige främjar internationaliseringen för att kunna ligga i framkant vetenskapligt och teknologiskt samt på innovationsområdet. Vi måste kunna attrahera de bästa studenterna, forskarna och företagarna, säger OECD.
  • Att vårt land tar till sig den moderna innovationspolitiken, inklusive tjänsteinnovation.

Som vägledande principer i detta arbete att göra Sverigee starkt inför framtiden anger OECD följande:

  1. En bred ansats när det gäller innovationspolitk (på i stort sätt alla politikområden)
  2. Lyfta innovation på tjänsteområdet
  3. Ytterligare stärka den internationella öppenheten
  4. Slå vakt om  kvalitet, relevans och kritisk massa i den offentliga forskningen
  5. Utveckla en effektiv politisk ledning av innovationspolitiken
  6. Utveckla och förbättra utbildningssystemet

I kommande blogginlägg kommer jag att redovisa de konkreta rekommendationer som OECD ger Sverige. Det kommer ske i ett ganska stort antal inlägg, först med OECD förslag till hur själva innovationssystemet i Sverige borde utformas.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.