USA:s Överstepräst på regelförenkling gästar Sverige

torsdag, den 12  januari, gästar professor Cass Sunstein Sverige. Han var fram till 2013 president Obamas chef för regelförenklingen i USA, med säte i Vita Huset. Med ansvar för Office of Information and Regulatory Affairs. Sveriges motsvarande organ, Regelrådet, hittar vi inte på Statsrådsberedningen under Stefan Löfvens ledning, utan som en kommitté inom Tillväxtverket.

Vill Du lyssna på professor Cass Sunstein? I så fall går Du in på Entreprenörskapsforums hemsida och anmäler Dig. Han är inbjuden av E-forum tillsammans med Näringslivets Regelråd. Det blir ett seminarium mitt på dagen, torsdagen den 12e, men anmälan måste ske i förväg. Det finns ännu platser kvar.

För ett år sedan kunde jag notera i ett blogginlägg att de svenska reglerna blir bara krångligare, men inget tycks ske. Snart kommer rapporten för 2016, och den ska jag då återkomma till. Så här såg min analys av regelfrågorna i ett blogginlägg rörande 2014 års rapport.

Hur Du hört hur stor andel av regeringens många konsekvensutredningar som fått godkänt av Regelrådet? Jo, fantastiska 20 procent. Men vad händer då? När 80 procent av regeringens alla konsekvensutredningar underkänns? Presskonferens där Regelrådet ställer regeringen mot väggen? eller skarpa uttalanden i den rapport som lämnas, så att andra kan reagera? Eller debattartiklar? Nej, inget av detta, åtminstone inte så det syns eller får effekt.

Jo, Regelrådet konstaterade att antalet godkända konsekvensanalyser mellan åren 2014 och 2015 ökade med en procentenhet, från 19 till 20 procent av samtliga analyser.

inte heller har vi sett till någon grävande journalistik som uppmärksammat detta. Vare sig TV4:s Kalla Fakta, SvT:s Uppdrag Granskning eller Dagens Eko Ekot Granskar

Kanske har Finansen fått upp ögonen för regelfrågorna, för i december presenterade Expertgruppen för Studier i Offentlig Ekonomi, ESO en rapport: Är “nudging” ett användbart styrinstrument i politiken?. Den var Sedermera också föremål för ett seminarium på Finansen den 15 december. Det är Cass Sunstein som står för en stor del av bakgrunden. Bland annat genom hans bok, “Nudge”, skriven tillsammans med Richard Thaler.

Men, Näringsdepartementet ger nu ett uppdrag den 1 december till Tillväxtveket att utarbeta en digital handledning för konsekvensutredningar vid regelgivning. Uppdraget ska ske i samarbete med relevanta myndigheter, men regeringens egen oförmåga nämns inte. Borde man inte analysera varför 80 procent av regeringens egna konsekvensutredningar underkänns?

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.