I fredags kom positiva rapporter från USA om återindustrialiseringen. Då hölls The National Manufacturing Day.
Över hela USA sker nu en återindustrialisering. Den delstat som förlorat mest på outsourcing är Ohio. Där har 160.000 industrijobb försvunnit, vilket utgjort 20 procent av sysselsättningen i Ohios tillverkningsindustri. Nu kan man notera att en tredjedel av dessa arbeten är tillbaka.
Totalt förlorade USA 5,7 miljoner arbetstillfällen under perioden 2000 – 21010, dvs det senaste decenniet. Av dessa är 650.000 nu tillbaka, enligt uppskattningar av myndigheterna. Denna utveckling beräknas fortgå, och tidigare siffror talar om att 3 miljoner jobb skulle återtas till USA fram till 2020.
Återindustrialiseringen beror inte på att lönerna sänkts, utan att tillverkningen blivit smartare. Detta i kombination med att kostnaderna för tillverkning i asiatiska länder stigit kraftigt samtidigt som fördelarna med en produktion nära utvecklingen och kunderna blivit mer uppenbara för de amerikanska företagen. Om arbetskraftskostnaden ligger under 17 procent kan USA-företag idag konkurrera med kinesiska. Detta enligt NIST, ett ledande industriforsknings-institut. En annan intressant kanal är en Facebook grupp
Fredagen den 3 oktober var alltså proklamerad som “The National Manufacturing Day“. Mer än 1000 industri-aktiviteter riktade till intresserade gick då av stapeln. Här är länkarna till dem alla. Intresset för den nya industrirevolutionen visar att antalet aktiviteter för två år sedan var bara 350.
Samma utveckling ser vi i Europa, och det finns anledning återkomma till detta.
Hej!
Jag tycker man borde byta ut begreppet återindustrialisering mot begreppet nyindustrialisering. Återindustrialisering låter som att man ska ta tillbaka någonting t ex utlokaliserad produktion. Men grejen är ju att utveckla en industri som bygger på nya områdensom tar sin utgångspunkt bl a i bioekonomi, en resurssnål ekonomi, digitalisering och kommunikation, och nya nya behov i vård och hälsa!