Nu är Uppfinnarkollegiet på banan igen. Denna organisation, som bestått av 25 invalda personer, har tidigare fört en tynande tillvaro. Kollegiets ombildes 2010 från att ha varit en ekonomisk förening till en idéell, som en del av Svenska Uppfinnareföreningen, SUF. Kollegiet bildades ursprungligen 1992 av dr Curt Nicolin och dr Gad Rausing.
Nu leds Kollegiet av ett presidium med dr Carl-Johan Westholm som ordförande och professor Dan Brändström, vice ordförande. Som ledamöter finner vi professorerna Charles Edqvist, Mathias Uhlén och Mats Leijon, förre preses i IVA Lena Treschow Torell samt förre SJ-chefen Stig Larsson. Nu har antalet utökats till 40 ledamöter och nyvalda är bland andra professor Pontus Braunerhjelm och Uppfinnarföreningens VD Kjell Jegerfors.
I Dagens Industri, 26/2, publicerade en artikel under rubriken “Tre villkor för att nå rikedom”, skriven av Westholm och Brändström. Den som vill läsa budskapet kan just klicka på länken här. Att det går nu är ett kors i taket, för DI är restriktiv med att tillåta länkning till just ledare och debattartiklar, någon som hämmar debatten. Och framför allt förhindrar att DI är med i debatten.
Artikeln är lite filosofisk, och ställer bland annat dessa tre frågor, som dagspolitiken borde bedömas ifrån:
* Vad som belönas och bestraffas,
* om staten skyddar det enskilda ägandet, och
* om människor arbetar med det som var och en är bäst på.
Ett av kraven i artikeln är att en uppfinning måste kunna skyddas. Det kan de stora företagen klara själva, men inte de mindre. Här behövs ett nationellt system, något som politikerna borde ta till sig och utveckla. Det är min reflektion.
Nu fastslår de sittande vänstertomtarna i Uppfinnarkollegiet att kapitalismen “dödgrävts”. Då undrar man vad det är för ett statsskick som de anser ska komma istället?