Ukraina kämpar och vinner – Ryssland mals ned sakta

Kriget i Ukraina går som som det ska.– Det betyder dock inte att landet undgår ett fortsatt lidande. Ryssland har svårt på marken, och Ukraina rycker fram och återtar by efter by i Donbas. Ryssarna svarar med det de kan, artilleri och missiler. Skadar mängder med civila mål. Ukraina börjar nu kunna plocka ned de ryska enheterna när man fått egna pjäser som går upp till 4 mil. Rysslands svårigheter ökar med den låga moralen bland soldaterna, bristande ledarskap, dålig försörjning och brister i utrustningen.

Ukraina kan inte gå med på vapenvila och förhandla om fred förrän den ryska militären är slagen i grunden. Så kommer ske. Med 25.000 döda och dubbelt så många sårade soldater har Ryssland det svårt. Det märktes på Vladimir Putin i måndags.

Sedan återstår en svår och kostsam återuppbyggnad av Ukraina. Men, det är på väg. Man har desarmerat 98.000 minor sedan den 24 februari. Stora delar av befolkningen i Kiev har återvänt.

Ryssland går för sin del sin värsta ekonomiska nedgång någonsin till mötes. enligt Blomberg är BNP-nedgången redan 12 procent i landet. De har fått fram interna uppgifter från ryska finansdepartementet.

Anders Åslund i Dagens Industri talar om ännu större nedgång.

Ukraina deltar i de Dövas Olympiad som nu pågår i Brasilien. Där har man vunnit 13 medaljer, varav 8 guld, 1 silver och 4 brons.. Den Nationella Kommittén för Rörelsehindrade meddelar detta och gratulerar och hoppas på ännu fler segrar till Ukrainas ära. Och Ukraina lär ha stora chanser i den kommande Schlager-festivalen

Ryska motgångar kan illustreras  med följande: På segerdagen den 9 maj förlorade ryssarna nio stridsvagnar, 25 bepansrade fordon, ett luftförsvarssystem, tre artillerisystem och ett antal drönare. Detta i Donbas.

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.