Toppmöte om Artificiell Intelligens

Det låter pretentiöst toppmöte, och är kanske det, men en viktig markering från tre av de främsta privata spelarna i AI-sektorn. AI.HUB och IT&Telekomföretagen samt Teknikföretagen. Dessa tre organisationer hade kallat till en AI Summit, i tisdags. Även Wallenberggruppen var med på ett hörn, genom WASP-forskaren Fredrik Heintz, som skulle börjat presentationerna, men låg hemma för ankar.

Ska man sammanfatta seminariet, så var det informativt, visade att privata sektorn, särskilt Wallenberg-gruppen, ligger bäst till i utvecklingen på AI-området. Offentlig sektor, både den statliga och kommunala, ligger efter. Men nu finns det starka krafter som vill driva AI-frågan framåt. Som ett rejält steg på vägen redovisade IT&Telekomföretagen en Branschkod för AI – Artificiell Intelligens, som de antagit.

Branschkoden för AI överlämnades till näringsminister Ibrahim Baylan, som gav en intressant redovisning av sin egen teknikresa från Turkiet som 12 åring till Sverige, en resa på mer än 150 år. Utvecklingsmässigt. Mycket tankeväckande. (Han lämnade medarbetarnas talepunkter)

Näringsminister Baylan uttryckte sin oro över att offentlig sektor inte hänger med i digitalisering och AI. Det är inte alltid man får höra ett sådant erkännande. Det sägs ofta i stället att Sverige ska vara bäst, men det räcker inte med ord, det måste till handling också.

Sedan försökte Ibrahim Baylan skrämma seminariet genom att hänvisa till kalkyler som säger att 47 procent av jobben kan försvinna med AI. Men, det är en gammal siffra, som härstammar från Oxford-rapporten 2013. Idag talar OECD om att kanske 7 procent av jobben riskeras, något som jag påpekade. Baylan kontrade med att han också trodde att AI kunde skapa jobb, inte ta jobb. Rätt inställning, säger jag.

Från SKL redovisade Louise Callenberg, ansvarig för digitaliseringen, vilka otroliga förändringar som måste ske inom offentlig förvaltning, för att man ska kunna ta till sig och använda digitaliseringen. Hon gick så långt som till att kommunerna måste få en helt ny förvaltningskultur. Varför talar inte SKL mer om digitaliseringen, t ex i sin Ekonomirapport i oktober?, den frågan ställdes (jag). Svaret gick ut på att processen med digitalisering och AI i den kommunala sektorn har påbörjats, men ska intensifieras. Bra, säger jag, då kanske man också tar fasta på rapporten “Förbjuden Framtid”? Svaret var ja.

Det ska läggas till att RISE satsning i Göteborg på Lindholmen Science Park verkar ha gjort en god insats, bland annat genom webb-utbildning av 19.000 personer i AI. Mer ska följa. Detta är inte Rocket-Science, men ska så inte vara. Utbildning och kunskap behövs på alla plan. “AI Innovation of Sweden” heter verksamheten

Bakom det här toppmötet står inte minst Åsa Zetterberg, som är ny VD för IT&Telekomföretagen. Hon arbetade tidigare på SKL med digitalisering och har gjort ett gästspel under trekvarts år som regeringens Digital-samordnare, “Digital Chief Officer”. Min tro är att hon på sin nya plats kommer göra skillnad. Det behöver det svenska näringslivet. Och kan hon påverka offentliga sektorn att öka farten på AI-området, så är det mycket välkommet!

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Toppmöte om Artificiell Intelligens

  1. Bra att du kommenterade Oxfordrapporten. Sett över ett längre perspektiv är sysselsättningsgraden i alla länder konstant. Det innebär att produktivitetsvinster leder till nya jobb. Det försöker jag visa här

    https://gubbdjavel.com/2019/01/18/a-percentage-pointless-entry/

    genom att bl.a. referera till Krugmans klassiska exempel om korv och korvbröd. Andra mer seríösa ekonomer som debatter robotisering är bl.a. Noah Smith som har en kolumn i Bloomberg: https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-11-20/robots-replacing-human-workers-isn-t-supported-by-data
    Dessutom bör diskussionen även ta hänsyn till demografiska förändringar vilket görs i en analys åt ECFIN här: https://ec.europa.eu/info/publications/fellowship-initiative-2018-2019-automatisation-challenge-meets-demographic-challenge-need-higher-productivity-grow_en

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.