Finansminister Anders Borgs framträdande i onsdags på Entreprenörskapsforum blir inte komplett beskrivet, utan den viktiga frågan om tillit till systemet. En god tillit i samhället (“trust” som Anders Borg uttryckte det på engelska) en förutsättning för en bra utveckling av ekonomin. Särskilt för entreprenörer och företagare. Idag finns den tilliten i Sverige, trots att vårt samhälle inte längre är så homogent som tidigare, utan multikulturellt. Här är finansminister Borgs presentationsbilder.
“Innovation och entreprenörskap förutsätter tillit”, sa Borg. Och han menar att Sverige ligger väl till här. Det har han onekligen rätt i, men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Pontus Braunerhjelm förde i diskussionen på seminariet fram förslaget att utveckla ett innovationspolitiskt ramverk, på samma sätt som det finns ett finanspolitiskt ramverk. Borgs svar var lite diffust, men faktum är att i Vårproppen finns antydningar om detta.
När det gäller frågan om hur EU kan utvecklas, som stöd för en bättre ekonomisk utveckling än idag, så kan jag hänvisa till ett seminarium i Bryssel om knappa två veckor. Programmet upptar nu också Mrs Ruth Paserman, som är enhetschef för “Europe 2020” och National Competiveness Policies. “Europe 2020, Europe´s Growth Strategy” är bland det viiktigaste som utvecklas i EU inför framtiden. Där har Sverige har stora möjligheter. Själva seminariet har jag nämnt tidigare, och det går av stapeln onsdagen den 29 maj. Se program och anmälningsmöjlighet här.
Just i skrivande stund får jag reda på att EU-kommissionen samma dag, den 29 maj klockan 12.00, publicerar sin nya rapporten om konkurrenskraften i EU. Och en timme senare kommer den ansvarige enhetschefen Mrs Paserman till Entreprensörskapsforums seminarium, som är på detta tema. Det är sällan tillfälligheterna är så här gynnsamma för en arrangör.