Hur många av landets ledande politiker har varit ute i verkligheten? Har arbetat i expanderande entreprenörsföretag? Väldigt få, skulle jag vilja säga, och det är därför de inte förstår hur dessa företag verkar och arbetar. Därför kan politikerna komma med sina förslag – von oben – när det gäller 3:12-regler, finansskatt, personaloptioner och mycket annat.
Därför borde våra politiker prya hos entreprenörer, inte bara komma på besök – uppifrån – under en timme eller en och en halv. Detta är dock inget som vi utifrån kan skräddarsy för politikerna. De måste själva komma till insikt. Ta initiativ och i samarbete med företagsledare och entreprenörer lägga upp ett program som kan ge politikerna verklig insikt.
Ta kontakt med entreprenörerna Rune Andersson, Dan Olofsson, Nicklas Zennström, Lars Backsell, eller kvinnorna Jane Walerud eller Susanne Najafi. Säkert är flera, om inte alla intresserade, och tjänstvilliga. Men OBS, jag har inte talat med dem inför detta blogginlägg.
Vore politikerna vara riktigt modiga, skulle de kontakta Daniel Ek och Martin Lorentzon på Spotify, som under flera år försökt få vettiga villkor för expanderande internationella företag. Och som nu tagit saken i egna händer och i stället för att anställa i Stockholm nu anställer 1000 medarbetare i New York. Och bara 66 i Stockholm, dit man ville få de flesta..
Dagens Industri har en sajt, DiGITAL, som fortlöpande beskriver den digitala utvecklingen. Dit hör onekligen de moderna entreprenörerna, även om inte alla är högteknologiska. Undrar hur många politiker som är uppkopplade och regelmässigt går in och läser på den sajten?
Självklart lägger Spotify sina jobb i New York, Nästan omöjligt med arbetskraftsinvandring i Sverige. Jag har själv provat processen att anställa resurser som kommer ifrån land utanför EU. Först skrev migrationsverket 2.5 mån väntetid, sedan 3-6 månader när dessa 2.5 mån gått, Nu är det 12-14 månaders väntan på ett arbetsvisum men självklart ingen garanti. Informationen till företaget är minimalt och den som söker visum får inga svar på sina frågor heller. Skrattretande att tro att det ska fungera i praktiken. Gör om gör rätt – Dessa regelverk kostar Sverige tusentals jobb och det påverkar också företagens möjligheter att konkurrera på en global marknad. Svaret från migrationsverket är att Sverige har en av de mest generösa kraven för att ansöka om arbetsvisum men det har man löst genom att göra processtiden lång så i praktiken är det inget SME bolag som gör sig mödan att gå igenom detta.