Nu har Sverige återigen fått redan på att vårt land inte på något sätt ligger i framkanten när det gäller digitalisering. Med tillägget: I offentlig förvaltning.Europa. Det som på engelska kallas e-government. Sverige ligger alltså endast på plats 14 när det gäller digital förvaltning i Europa.
Totalt ingår 36 länder i studien som EU-kommissionen genomfört. Allra mest alarmerande är att Sverige går nedåt. Jämfört med föregående studie har Sverige tappat digitalt till alla andra länder utom fem. OECD gjorde en utvärdering av Sveriges digitala nivå för ett drygt år sedan, i maj 2019. Sverige fick underkänt av OECD – det gäller offentlig digitalisering. OECD avslutade med att säga att Sverige måste ta digitaliseringen på allvar. Det har tydligen inte skett ännu.
Att Sverige inte riktigt hänger med i den moderna teknologiutvecklingen – på den offentliga sidan – är något som borde uppmärksammas. Men jag kan inte se att den senast e-government-studien har uppmärksammats i media. Och har man publicerat något måste det var undanskymt. Det var likadant för ett drygt år sedan när OECD kom med sin rapport.
Går vi två år tillbaka i tiden så publicerade en studie om att “Kommunerna förbjuds att digitalisera” Bakom den rapporten stod Institutet för Framtidsstudier. Det rör sig om en möjlig besparing i kommunerna fram till 2030 i storleken 25-30 procent. Det borde fortfarande vara aktuellt och viktigt när kostnaderna drar i väg i kommunerna.
I april publicerades en aktuell enkätstudie om den digitala mognaden hos myndigheterna, genomförd av DIGG. Den hamnade väl i Corona-skugga, för något större publikt väsen förde den inte med sig. Studien är intressant, men ingen jämförelse med andra, så värderingen är svår. Vad som är viktigt – och skrämmande – är att 55 procent av myndigheterna upplever att befintliga lagar och regelverk är hinder för en digitalisering.
Sedan var det 5 G, som är en viktig förutsättning – teknologiskt – för en fortsatt digitalisering, både i offentlig och privat sektor. Där drar Sverige fötterna efter sig, rejält. Detta trots att vår statsminister för två och ett halvt år sedan lovade att vårt land skulle ligga i framkant på 5G. Men, så blev det inte. Löftet infriades inte. I stället är Sverige efter många andra länder.
Idag säger PTS i Dagens Industri att deras ursprungliga plan var att hålla aktionen för 5G-spektrum för ett år sedan. DI konstaterar samtidigt att Europa sladdar efter i 5G-racet, där marknader som USA, Kina och Sydkorea har byggt för fullt i ett år nu.
Det är en klen tröst för Sverige att en del andra i EU – dock inte alla – också ligger efter. Stefan Löfvens löfte om 5G i framkant i Sverige visade sig vara en Långbänk Tyvärr är ingen förundrad, verkar det som. Det är få som kritiserat, Ericson och Börje Ekholm är undantag och faktiskt Telia. Denna kritik har varit stark i sak, men diplomatisk.
DIGITALISERING
Liksom infrastruktur för disrupt innovation ligger Sverige även vad beträffar digitalisering uppenbart i strykklass.
Bäst i klassen i EU är Estland som ligger mycket långt fram. T ex sker all momsredovisning digitalt och automatiskt. Tänk hur många arbetstimmar och hur mycket möda Sveriges företagare kunnat besparats genom digitalisering även här!
För någon vecka sedan fick vi en inbjudan av digitaliseringsminister Stefan Muhle från den Niedersachsiska regeringen i Hannover att fysiskt eller via Youtube-länk närvara vid en presentation av det estniska digitaliseringssystemet med deltagande av ledande personer från Estland.
Vi tror att det kan vara intressanta två timmar. Presentation på tyska.
Det fysiska mötet sker i Berlin den 29 oktober kl. 18 – 20 (max. 45 platser), men alla kan även deltaga i den digitala Youtube-sändningen efter anmälan och erhållande av Youtube-länk.
„Von den (B)Esten lernen“ am 29. Oktober 2020, Niedersächsische Landesvertretung, Berlin
PROGRAM
Moderation: Doro Gelmer
18.00 Uhr Begrüßung Stefan Muhle, Staatssekretär für Digitalisierung in Niedersachsen
18.10 Uhr S.E. Alar Streimann, Botschafter Estlands in Berlin „Wie Estland in Europa die Nr.1 in der Digitalisierung wurde“
18.40 Uhr Florian Marcus, Manager E-estonia Briefing Center „Zukunftspläne im Bereich E-Governance für Estland“
19.00 Uhr Hendrik Lume, IT-Unternehmen Nortal, Tallinn „Was können wir von den Esten lernen? Lehren für die OZGUmsetzung in Deutschland“
19.20 Uhr Tobias Koch, Business Analyst, Cybernetica,Tallinn
19.40 Uhr „Die Interoperabilitätsplattform als Grundlage für smartes estnisches e-Government“
20.00 Uhr Empfang
Meet the speaker in Berlin– Diskussion mit den Referenten und Helen Ennok, Estnische Botschaft, Berlin, Moderation Stefan Muhle, Staatssekretär für Digitalisierung
Information och anmälan sker till Jennifer Trèboute:
Jennifer Tréboute
Niedersächsisches Ministerium für Wirtschaft,
Arbeit, Verkehr und Digitalisierung
Vorzimmer des Staatssekretärs für Digitalisierung Stefan Muhle
Dienstgebäude:
Windmühlenstraße 1-2, 4.OG
30159 Hannover
Postanschrift:
Friedrichswall 1
30159 Hannover
Telefon 0511 120 5429
Telefax 0511 120 99 5429
Email: jennifer.treboute@mw.niedersachsen.de
Internet: http://www.mw.niedersachsen.de
Med vänliga hälsningar
Stiftelsen Swedish Innovators
Hans Erik Nilsson
Vindön 215, 473 91 Henån
Tel. 070-212 04 30
E-mail: nilsson@sweinn.se
Webb: https://innovatorsradet.se