Sverige måste förändra EU:s byråkratiska utveckling – men vi måste vara med

Innan jag skriver om byråkratin i EU igen vill jag markera att vi måste absolut vara med i EU. Jag är en varmt europé, men vill samtidigt dels att den inre marknaden verkligen förverkligas, dels att vi skalar bort så mycket byråkrati och onödig inblandning som möjligt.

Storbritannien håller nu på och justera sin lagstiftning efter utträdet ur EU. Propositionen – översatt till svenska – heter Schema för gällande EU-lag som ska att återkallas eller upphöra senast 31 december 2023 Jag länkar den för Dig som är intresserad att i detalj tränga in i denna materia. (Borde en del politiker och regeringstjänstemän göra)

Den brittiska regeringen har redan återkallat eller reformerat över 1 000 EU-lagar sedan man lämnade EU. Därtill kommer en lista på cirka 600 lagar som den brittiska regeringen föreslår Parlamentet att återkalla direkt. Därtill kommer en Financial Services and Markets Bill och Procurement Bill där regeringen föreslår att ytterligare cirka 500 lagar ska återkallas.

Totalt – tillsammans med en del andra förslag – är det hela 2.400 lagar som antingen helt slopas eller reformeras i Storbritannien. De anses onödiga och alldeles för byråkratiska

Den brittiska regeringen skriver i inledningen till propositionen: “Vi är fast beslutna att lätta på regelbördan för företag och hjälpa till att stimulera ekonomisk tillväxt, och våra reformer av brittiska finansiella tjänster inkluderar över 30 regelverks-reformer för att låsa upp investeringar och öka tillväxten i städer över hela landet”.

I den diskussion som Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson startade, så verkar ingen ha uppmärksammats vad som sker i Storbritannien. Här har vi ett intressant och kanske gott föredöme att ta med i arbetet visavi EU.

Varför har ingen uppmärksammat detta, kan man fråga sig.

Faktum är att regeringen i vintras ställde krav på EU-kommissionen om att justera regelverk och minska krånglet. Det var näringsminister Ebba Busch som framförde och skulle driva på detta. Den 16 mars skulle EU-kommissionen lägga fram en plan. Men vad har hänt med den?

Här är en blogg, av drygt dussinet, som jag skrivit om EU:s byråkrati. Den ger några konkreta exempel.

Här är ytterligare exempel på hur EU stoppar utvecklingen i Europa. Relevant, även om bloggen har fyra år på nacken.

PS Just nu rapporterar Blomberg News att Ryssland har gått med på att förlänga Svarta Havsavtalet med export av spannmål från Ukraina. Enligt turkiska källor. Tror inte Ryssland vågar utmana The Global South, som varit väldigt kritiska för den matbrist som uppstått.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Sverige måste förändra EU:s byråkratiska utveckling – men vi måste vara med

  1. Pingback: Ska Sverige kunna bli landet som förändrar EU – som måste hinna ikapp USA? | Gergilsbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.