Sverige har tappat en fjärdedel av sin forskning och utveckling, visar EU

Sverige har tappat stort, det visar EU som nu går igenom alla unionens länder och “examinerar” dem vad avser innovationspolitiken.” Innovation är framtiden”, för att citera Stefan Löfven, så ointressant är inte denna utveckling. Sverige kommer bra ut, relativt de andra medlemsländerna. Men avgörande är om vi använder hela vår potential och det menar EU att vi inte gör. Rapporten heter “Research and Innovation performance in EU

I inledningen konstaterar EU-kommissionen att EU tyvärr ligger långt bakom de stora “spelarna” i innovationsekonomin. USA, Japan och Sydkorea ligger långt före Europa. Som andel FoU av BNP. Vad som underligt i omvärldsanalysen är att Kina inte nämns. Kanske för att det landet inte ligger högre än  Europa, som andel av BNP. Men Kina är världens andra forskningsnation i absoluta termer. Dock “bara” 1,5 procent av BNP. eller nu kanske t.o.m. några 10-delar mer. År 2020 skall Kina nå 2,5 procent! Blir då störst, men kanske inte bäst.

Sverige har tappat en procentenhet av FoU som andel av BNP på 10 år. Allt ligger i minskning i privat sektor. En del kan försvaras, i form av effektivare forskning och utveckling, men långt ifrån allt. År 2011 hade vi 3,4 procent av BNP mot 4,1 procent för 10 år sedan. Nu troligen nere i 3,2% eller mindre.

Vetenskapliga publiceringar visar att Sverige ligger efter de världsledande på områden som hälsa, energi, miljö, säkerhet och personbilar, konstaterar EU. Däremot har institutssektorn utvecklats positivt, och här kan vi notera framväxten av RISE. Även den holistitska innovationsstrategin får uppskattning av EU. Utrymme finns dock för mer statliga insatser på innovationsområdet. Sverige utnyttjar inte fullt ut de insatser som skulle kunna erbjudas företagen (inom ramen för “state aid”), påpekar EU. Strukturfonderna borde kunna utnyttjas mer för demonstratorer och infrastrukturer för tester.

Sverige är ett bra entreprenörsland, noterar EU, men riskkapitalet har minskat drastiskt på senare tid. Innovationskraften i form av nya produkter och ny på en marknad har försämrats, påpekar EU. Kunskapsutvecklingen kunde varit bättre i medelstora företag, påpekar man vidare. Dessutom ger inte storföretag support till mindre företag som tidigare skedde, påpekar EU.

När man läser EU:s utvärdering av Sverige får man en obehaglig känsla att Sverige visserligen fortfarande är bra, men att vi långsamt kommer på efterkälken. Detta borde de svenska politikerna, intresseorganisationerna och andra berörda penetrera och fundera på vad som bör göras.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.