I måndags kom beslutet att Vinnova, tillsammans med Energimyndigheten och Formas utsett 5 nya Strategiska innovationsområden. Syftet är att skapa förutsättningar för internationell konkurrenskraft och för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar. Näringslivet, offentlig sektor och akademi ska samverka i gemensamma prioriteringar av investeringar i forskning, utveckling och innovation och därigenom förstärka varandra. Detta följer 2012 års forsknings- och Innovationsproposition.
Vilka områden har blivit utsedda?
- Folksjukdomar
- Bio-baserade material
- Internet of things
- Elektronik
- Grafen
Varje område får ett belopp för de kommande åren, 50 – 200 miljoner. Därtill kommer lika mycket från privata sektorn. Totalt beräknas områdena i ekonomiska resurser få ihop ungefär en miljard kronor. Detta innebär att man pekar ut vinnare, även om man inte får uttrycka sig så. Styrkeområden, som måste utvecklas, skulle jag vilja säga.
Det i mitt tycke kanske det viktigaste för Sverige, om man kan göra en sådan värde3ring, är elektroniken. Det går elektronik i allt nu, och Sverige måste storsatsa om vi skall hänga med. De andra områdena är viktiga också, och “Internet of things” hänger ihop med elektroniken. De andra områdena är beroende av elektronik.
Detta är det strategiska målet för elektroniken: Målet för elektroniska komponenter och system är att Sverige år 2025 är ett världsledande industriland inom de områden där vi är beroende av informations- och kommunikationsteknik för elektroniska komponenter och system.
Så här beskriver ACREO, som varit drivande för elektroniken, under ledning av VD-n och koordinatorn Leif Ljungqvist vad man vill uppnå. Svensk Elektronik, med Maria Månsson som chef, har också varit starkt engagerad.
Redan tidigare finns sex andra innovationsområden, som startade redan förra sommaren. Det finns ett problem för de svenska styrkeområdena – resurserna. Trots de resurser som nu anvisas, så behövs mycket mer. Men en god början.
Nano ingår i flera områden, och är vad man kan kalla generiskt område. Sedan har vi en världs-stjärna i Maria Strömme i Uppsala. Den kliniska provningen är föremål för särskild omsorg, och där borde det nu hända saker och ting.
Var finns nanotekniken som man tidigare ansåg vara ett av Sveriges framtidsområden, b.l.a.baserat på forskning på KTH m.fl. högskolor. Är det ett för svävt begrepp? Sjukhusteknik (mikrokirurgi-utrustning) är ett annat område där vi är starka och har etablerade kontakter sjukvård- industri.
Paul