Sverige hänger inte med på framtidens digitalisering

Företagen gör sina insatser, men regeringen förstår inte hur digitaliseringen måste genomföras. Vad Sverige som nation måste göra. Både intentioner och pengar saknas. Något som är avgörande för hur vårt land klarar framtiden. Ska vi vara i ledningen, eller ska Sverige bli ett akterseglat land?

Så skulle man kunna beskriva de fem krav som Almega och IT-Telekomföretagen framför i en artikel i Computer Sweden. Det är organisationernas VD-ar Åsa Zetterberg och Thomas Erséus som skriver. Nu ska sägas att de inte är så raka i sitt skrivsätt som jag, men innebörden är densamma:

”Regeringen måste prioritera digitaliseringen – här är fem krav”

Så är artikeln rubricerad. De fem områdena där inget eller mycket lite sker är följande:

  • Framtidens infrastruktur (6 av 10 hushåll och arbetsplatser på landsbygden saknar höghastighets-bredband (650 miljoner av 10 miljarder på 3 år anslås)
  • Livslångt lärande (inget sker)
  • Digital omställning i offentlig sektor (inte mycket sker)
  • Globalt ledarskap för digitalisering (föråldrat regelverk)
  • Stärkt tillit till en uppkopplad värld (en liten insats med cyber-säkerhets-centrum sker)

Det är mycket allvarligt att Sverige inte alls satsar på det som behövs för en digital utveckling i vårt land. Regeringen har fått en studie från OECD, för ett år sedan, som man beställt och betalat. Men inte brytt sig om.

Här en lägesbild från i början på året. Läget nu är sämre än då.  Där finns också en länk till OECD:s utvärdering som inte regeringen har tagit till sig.

Sveriges statsminister har för ett och ett halv år sedan utlovat att Sverige ska ligga i framkant när det gäller 5G. Det löftet har han inte hållit alls. Regelverk saknas och utlysningar har inte skett, trots löften. Sverige har abdikerat.

IT-Telekomföretagens näringspolitiske expert Fredrik von Essen konstaterar om budgeten som lagts fram för nästa år:

  • Att regeringen i budgeten säger sig observera att skolan måste utveckla det strategiska ledarskapet kring digitalisering. Den digitala kompetensen behöver utvecklas bland annat inom programmering. Anslag 0 kronor. Satsningar i övrigt på området: Inga.
  • Att regeringen också observerat att SKL överlämnat en handlingsplan för skolväsendets digitalisering, med 18 olika centrala initiativ. Avsatta medel: 0 kronor. Satsningar i övrigt: Inga.

Är det någon som tror att Sverige kan hävda sig på digitaliseringens och AI:s område genom att inte göra något? Jag har svårt att tro det.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.