Sverige behöver kompetens – en sakfråga av vikt

Att Sverige behöver mer kompetens är tyvärr inte ett aprilskämt

Sverige har backat från den tätposition vi hade tidigare. Det är inte bara forskningspropositionen ett bevis för, som själv säger det, utan också företagens efterfrågan. Den viktigaste frågan för många företag är inte finansiering, utan just kompetensförsörjning, bra och kompetenta medarbetare.

Viktigast för vår kompetensförsörjning är givetvis utbildningen och forskningen hemmavid, i Sverige. Den håller inte riktigt måttet, som många känner till. En överblick visar en obalans, något som professor Johan Eklund, Entreprenörskapsforum visade för tre år sedan.

Att Sverige inte hävdar sig på grundplanet visar Pisa-undersökningarna. Nu är vi glada över att nedgången inte fortsätter.

Nyligen kom en intressant rapport 2021:s version av Fakta om friskolor. Den är bra att ha läst i den debatt om friskorna som följer – säkert ända fram till valet nästa år. För att förstå läget kan följande vara att notera:

Av förskolans barn går 21% i en fristående verksamhet. Motsvarande siffra för grundskolan är 15%, och för gymnasieskolan 28%.
Av eleverna i fristående grundskolor hade 27 procent utländsk bakgrund. I kommunala grundskolor var motsvarande siffra 26%.

Sverige behöver också kompetens utifrån, arbetskraftsinvandrare. En rapport nyligen från Timbro visar att hela 90 procent av de som kommit från utlandet till Sverige de senaste 14 åren för att arbeta har kommit till bristyrken. Det är ett dåligt tecken att Moderaterna nu vill strama åt arbetskraftsinvandringen. (Kriminella ska givetvis stoppas – assistans t ex) En utmärkt artikel av Benjamin Dousa och Caspian Rehbinder i SvD (26/3) beskriver nyttan med och behovet av invandringen.

Det finns ytterligare en aspekt på kompetensförsörjningen, och det är de sk kompetensutvisningarna. Det är Migrationsverket som står för den “bravaden”. Emot regeringens vilja och även delvis emot förvaltningsdomstolens utslag – helhet och inte detaljer ska styra.

Här finns mycket att läsa och fundera över under Påsken och även därefter

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Sverige behöver kompetens – en sakfråga av vikt

  1. Om skolan, en bra artikel i DN idag om skolans utarmning av behöriga lärare ger ett bra bidrag till friskoledebatten. Förtjänas att läsas i sammanhanget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.