För en dryg vecka sedan publicerade Svenskt Näringsliv en rapport som alla borde ta del av. Du som sysslar med skatter och välfärd har ingen ursäkt om Du inte läser rapporten. Den visar nämligen att resurserna har ökat för välfärden, trots att skattetrycket sänkts väsentligt. “Skatterna och offentliga resurser” heter studien. Den laddar Du enkelt ned här. Vill Du inte ladda ned rapporten kan Du få den levererad i tryckt form, utan kostnad, genom denna länk.
Vad visar då studie? Jo, att skattetrycket, som andel av BNP har minskat från 51 procent är 2000 till 44 procent innevarande år, 2014. Samtidigt har emellertid skatteintäkterna ökat med 260 miljarder i fasta priser. Sedan 2006 är den reala ökningen av skatteintäkterna 49 miljarder.
Sedan 2006 har resurserna i skolan per elev ökat med 6 procent. Per vårdtillfällei på sjukhus har resurserna ökat med 4 procent.
Vad beror allt detta på? Svaret är: Ekonomisk tillväxt. Därför är det så viktigt att vi underlättar den ekonomiska tillväxten genom entreprenörskap, innovation och ett regelverk som stimulerar ekonomin. Hade den gångna tiden, sedan 2000, haft sk nolltillväxt hade välfärden inte fått sina ökade resurser, om inte den aktiva befolkningen avstått från en ökad levnadsstandard. Nu har alla fått det bättre genom ekonomisk tillväxt. Något att tänka på inför framtiden.
Budskapet från Svenskt Näringslivs omfattande studie att lägre skatter samtidigt har lett till ökande resurser till skola, vård och omsorg de senaste tiotals åren torde vara det viktigaste budskapet inför valet i höst.Jag såg presentationen på SVT2.Mycket övertygande och omsorgsfullt gjort.
Det är inte resurserna som automatiskt leder till bättre vård,skola och omsorg.Det är hur resurserna används.Bättre organisation och management.Välfärdssektorn har mycket att lära.Se på Toyota och andra företag inom industrin när det gäller organisation och management.
Slutsatserna av Svenskt Näringsliv måste ges stor spridning.
Nej jag tror inte att svenska folket i gemen tror att sänkta skatter ger mer pengar till stadskassan över huvud taget och följaktligen också till välfärden.
Det handlar helt enkelt om att arbeta mera totalt sett.Så är det bara.
Tror man att Kina fått sin dramatiska ekonomiska tillväxt gratis? utan hårt arbete under 20 år.
Varför skulle Sverige vara ett undantag?
Om det är så att svensken i gemen inte tror att sänkta skatter kan öka statens inkomster så beror det till stor del på att man inte informerat allmänheten om detta samband; lägre skatt-högre incitament till mer arbete-mer skatteintäkter trots lägre skattesats.
Detta fenomen återfinns inom företagsvärlden sedan länge och kallas
ibland för “yield management”, där man strävar efter högsta resultat (i detta fall skatteintäkter) med givna resurser.
Att höja ett pris ger inte alltid högre vinst- det vet varje erfaren torghandlare..Sprid kunskapen!
Paul