Under måndagen (18/6) publicerade Entreprenörskapsforum en ny rapport “Entreprenörskap i Sverige” 2012. Den är byggd på GEM:s rapport “Global Entrepreneurship Monitor” 2011. *En studie som genomförts årligen sedan 1999 och som denna gång innefattade 54 länder. Dagens rapport är fokuserad på just Sverige, jämförd dock med andra relevanta länder.
Sammanfattningsvis kan sägas att entreprenörskapet förbättras i Sverige, men från en ganska låg nivå. Många svenskar ser potentialen till innovationer, dvs kommersialisering, men få går från ord till handling. Studien visar också att svenska företagares tillväxtambitioner är låga och att företagen har få kunder internationellt. Allt jämfört med andra länder.
Två framträdande politiker kommenterade rapporten. Mats Odell ordförande i Riksdagens Näringsutskott och socialdemokraternas näringspolitiska talesperson, Jennie Nilsson. Odell betonade att även om vi i Europa är i kris så är det långsiktiga problemet, och den verkliga orssaken till krisen, dåligt konkurrenskraft i förhållande till omvärlden. Därför kan vi inte bara rikta in oss på åtstramning, utan måste tänka på ekonomisk tillväxt också.
Jennie Nilsson ville se en mer aktiv näringspolitik. Hon var kritisk till att Alliansregeringen lagt ned branchprogrammen, som var ett samarbete med näringslivet för att utveckla respektive branch, utan att ha kommit med något annat i stället. Riskkapitalet behöver förstärkas, men hon tyckte det är rätt att det privata kapitalet tar ledningen. Inga direkta offentliga investeringar i kommersialiseringar var den tollkning jag gjorde av hennes yttrande.
Både Mats Odell och Jennie Nilsson såg gärna att man hittade samarbetsformer mellan regering och opposition för att få en kraftfull innovationspolitik. Som därtill är långsiktig. Fyra år räcker inte, vilket är tidsperspektivet idag för den sk FoI-proppen. Därtill kommer att forskning bara är en del av innovationspolitiken.