För många uppfinnare är äganderättsskyddet viktigt. Det finns förvisso många innovationer där snabbheten till marknaden är avgörande, men de som arbetar i åratal med att utveckla olika idéer och teknologier får ofta se sina verk bestulna. Fört flera år sedan gjordes en tysk undersökning som visade på 600 fall där USA-företag, oftast stora, hade gått in och tagit patent från uppfinnare och entreprenörer.
Nu skriver Ordföranden i Uppfinnarkollegiet Carl- Johan Westholm och vice ordföranden Dan Brändström i Ny Teknik. “Som om en bank själv tvingas åtala rånaren” heter artikeln. Den är läsvärd.
Själv har jag bloggat i frågan tidigare. Försvaret av immateriella rättigheter har utretts och bollats mellan Näringsdepartementet och Vinnova i åratal. Det har jag bloggat om tidigare, men inget tycks hända. Man undrar om inte politikerna (det var de tidigare) förstår frågans stora betydelse.
Ett förslag har varit att inrätta ett nationellt patenträtts-bolag, som kan gå in och försvara immateriella immateriella rättigheter som är utsatta för intrång. Erfarenheter visar att om landet i fråga, där uppfinnaren eller entreprenören verkar, får nationellt stöd, så tvekar storbolaget. Det är tyvärr ofta amerikanska bolag, men inte alltid. En stor och kostsam erfarenhet av intrång har vår kanske främste innovatör, Håkan Lans.
Den som har fetaste balansräkningen vinner i patentmål. Jag har tidigare föreslaagit att om staten finansierar en uppfinning skall staten bli ägare till uppfinningen men uppfinnaren har en oåterkallelig royaltyfri licens att exploatera uppfinningen. Då¨blir motparten till en intrångsgörare en part med fet balansräkning och sådant kan hämma tex sådana bolag som har trakasserat Håkan Lans. En repressalie kan vara att man inte köper ACER till någon statlig myndighet – och sådan skulle svida.
Hälsningar
Sten