Vi ser nu baksidan av det digitala samhället när främmande makt gör intrång i våra digitala system. FRA påstår att attackerna mot svenska företag och institutioner är hela 100.000 på årsbasis. Och idag har det tydligen skett intrång som är allvarligare än tidigare, då förmedlare har fått intrång. Och dessa kan ha givit resultat i form av inhämtad information, men det vet man inte säkert. Här är dagens MSB-information om det senaste dygnets cyberattacker. Informationen, som är intressant och läsvärd!
För ett år sedan bloggade jag om bristen på kunskaper på it-området hos polisen, som är ofattbar. Centrala polisföreträdare har sagt att man fortfarande ligger på 1990-tals-nivån kompetensmässigt. Något som jag själv kunnat konstatera genom polisens reaktion när jag blev attackerad.
Strategiska Forskningsstiftelsen, SSF, har nu lagt stort fokus på forskning om cyber- och informationssäkerhet, något som verkligen är välkommet. För en dryg månad sedan utlyste SSF 300 miljoner till forskning kring detta. Man syftar till att stödja ett 10-tal tvärvetenskapligt utformade projekt med 4 – 7 miljoner årligen i fem år.
Den utlysta cyber– och informationsforskningen hos SFF kan omfatta Internet-of-Things, transporter, data/telekommunikation, elnät, smarta städer och byggnader, industriella styrsystem, offentlig administration, hälso- och sjukvård samt finans och försäkring. Dessutom kan moln-teknologier och virtualiserade system med kopplingar till samhällsskydd ingå i forskningen Sista ansökningsdag är vår nationaldag, den 6 juni.
SSF:s VD Lars Hultman bedömer att Sverige hävdar sig väl internationellt på cyber-forskningens och säkerhetens område och har förutsättningar att kliva fram mera. Det låter lovande, inte minst för oss lekmän, som inser områdets komplexitet och vikt, men inte själva kan bedöma det själva.
Det bör också sägas att Sverige har företag som redan är bra på cybersäkerhet, bland annat Combitech. Och det finns andra bra företag också.
I en tävling om cybersäkerhet som försvarshögskolan och MAB utlyste för studenter kom ett 4-mannalag från Karlstads Universitet etta. De går nu vidare till en internationell final, “Cyber 9/12 Student Challenge 2017” som går av stapeln i Geneve den 20 – 21 april.
För två år sedan blev en utredningen om den svenska cyber-säkerheten klar. Den angav en strategi med sex viktiga mål:
- att stärka styrning och tillsyn inom området,
- att staten ska ställa tydliga krav vid upphandling på it-området,
- att statliga myndigheter ska kommunicera säkert,
- att samtliga statliga myndigheter rapporterar it-incidenter,
- att arbetet med att förebygga och bekämpa it-relaterad brottslighet stärks och
- att Sverige ska vara en stark internationell partner.
Hur är läget idag? Det vore önskvärt med en konkret redovisning av ansvarigt statsråd, Anders Ygeman. Inte minst mot bakgrund av de enorma it-attacker som Sverige nu upplever.