Svag förbättring av det svenska entreprenörskapet kan noteras

Det har skett en viss återgång i det svenska entreprenörskapet. Det visar det svenska resultatet i världens största undersökning på området, som omfattar 62 länder, drygt 70 procent av världens befolkning och hela 90 procent av jordens BNP. Studien är GEM, “Global Entrepreneurship Monitor”

Det svenska entreprenörskapet till 7,2 procent 2015 jämfört med 6,7 procent året innan och 8,2 procent 2013. Det framkommer i den nationella rapporten av GEM  Entreprenörskap i Sverige –, som publicerades i förra veckan av Entreprenörskapsforum. Hela uppgången beror på att kvinnorna återtagit hälften av sin nedgång under 2014. Männens entreprenörskap minskar fortfarande och det riktigt unga – upp till 3 månader gamla företag – minskar också.

Den intressantaste mätningen i undersökningen gäller vad som kallas TEA, Total Entrepreneurial Activity, som visar hur många i åldrarna 16 – 64 år som aktivt är engagerade i att driva eller starta företag. Det är den siffran som nu är 7,2 procent av den svenska befolkningen. Detta placerar Sverige i mitten bland jämförbara länder.

Några huvudspår i rapporten

  • Hela 70 procent av Sveriges vuxna befolkning anser att de har en idé som kan kommersialiseras
  • Hälften av dessa tror sig ha förmåga att utveckla dessa entreprenörs-tankar
  • Andelen affärsänglar är stort i Sverige relativt andra länder (undantag USA)
  • Risken att misslyckas som entreprenör avhåller många från att starta företag
  • Med det rätta regelverket skulle många fler vilja och kunna starta företag i Sverige

GEM-rapporten är otroligt intressant, och väl värd att läsa. Den finns att ladda ned eller så kan Du maila till Entreprenörskapsforum och få ett tryckt exemplar. En redovisning av seminariet finns här. 

På tisdag kommande vecka, den 21 juni, presenterar Entreprenörskapsforum en internationell GEM-rapport. “The Entrepreneurial Challenge” är namnet och den innehåller något som skulle kunna bli “The Entrepreneurial Code” i EU. Seminariet hålls i Bryssel Rapporten presenteras av professor Pontus Braunerhjelm, som varit huvudansvarig. Platsen är Den Svenska Representationen vid EU och seminariet startar klockan 13.00

Innehållet i den kommande Världsrapporten kan jag inte avslöja här. Annat än att EU har mycket att lära av USA. Ansvariga i EU-komissionen medverkar i seminariet, där det fortfarande kan finnas några platser kvar för den intresserade. Länk finns här.

Självfallet kommer jag blogga om denna rapport, som har nu har premiär i Bryssel, och vad som kommer fram vid seminariet. Två dagar före Brexit-omröstningen är nog mediaintresset begränsat, men entreprenörskap är en viktig del av framtiden. Så den frågan måste få stort utrymme framöver.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.