Struntar regeringen i den svenska skolan?

Sedan flera år har OECD sagt till den svenska regeringen att grundläggande för skolan är ordning och reda, dvs disciplin. Och eleverna måste komma i tid till sina lektioner, för där ligger Sverige sämst i alla 35 OECD-länder.

Men regeringen rör sig inte ur fläcken. Skolverket med sina 600 anställda ger fortfarande inte ut någon handledning om hur ordningen ska kunna upprätthållas. Skolverket – styr och stödjer för en bättre skola, så rubricerar verket sig självt. Men vad OECD sagt om grunden för en bra skola? Jo, ordning och reda och en god disciplin. Detta avstår dock verket ifrån.

Och i Svenska dagbladet den 30 december skriver   Inger Enkvist:Alla signaler blinkar rött i svenska skolan Här redovisas flera problem, som såväl regeringen som Skolverket border ta fatt i, men ack inte.

Läroplanen för den svenska skolan är ett skämt. Den är minst lika mycket uttryck för faktaresistens som någonsin Donald Trump.

Därtill kommer att regeringen nu avskaffar hälften av alla nationella prov i gymnasiet. Anger svekskälet att det är för stressande med prov, både för lärare och elever. Ingen motivering, nej inte en rad på regeringens hemsida finns från ansvarigt statsråd Anna Ekström. Det var TT som nosade upp nyheten. Och det skedde på annandagen.

Det ska väl alltid vara så att man ska känna prov som utmaningar. Tänk Dig en sävlig tävlingshäst, den kommer aldrig att spränga målsnöret först. Man ska vara taggad inför utmaningar.

I förra veckan, den 5 januari, skrev Anna Ekström i Aftonbladet “Aldrig har vi behövt folkbildning som nu”Men intre ett ord om att regeringen slopar kraven på gymnasiet, eller att Läroplanen för skolan verkligen är Faktaresistens. Läs själv får Du se.

En bild från verkligheten gav Dagens Nyheter i en ledare inför Nyårshelgen, den 30 januari “Nu räddar vi skolan”.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.