Idag hade jag tänkt blogga om behovet av att göra Sverige mer innovativt, byggd på en studie av Pontus Braunerhjelm och Magnus Henrekson, som Entreprenörskapsforum publicerade i går. Det kommer i stället i nästa vecka. Så också reflektioner över näringslivets starka stöd för utbyggnaden av kärnkraften. Det är också troligen ett tema för nästa vecka.
En annan aktuell fråga är fredsaktivisternas uttalanden för att skrämma vår befolkning genom misstolkning av OB:s och ministrarnas deklarationer. (S-politiker bidrog också, liksom Rapport)). Det lyckades man med, till en del.
Skälet: Strulet på E22 och dess efterföljd är Sverige i ett nötskal. Ja, så är det tyvärr. Utredningar och Långbänk dominerar, handlingskraften saknas – ingen sence of urgency!
E22 strulet i punktform
- Trafikverket agerar inte onsdagen den 3 juni på förmiddagen när trafikkaoset inträffar
- Tillfartsvägarna stängs inte av till E22
- Allmän varning till allmänheten skickas inte ut
- Bilisterna som satt instängda fick inte hjälp med vatten och mat förrän sent
- Vajerräcket mellan vägbanorna klipptes inte upp förrän sent på kvällen
- De 30-tal uppklippta vajerna måste betong-gjutas innan vägen öppnades igen
- Normalt har man mötande trafik och här hade man sparat en hel dag
- Nu ska flera utredningar om strulet genomföras
- Länsstyrelsen i Skåne tillsätter en oberoende utredare som ska vara klar i slutet på mars
- Idag intervjuas Trafikverkets generaldirektör som är belåten med det man gjort
Allt detta är precis som Sverige fungerar. Vet inte vad man ska göra. Väntar för länge. Kallar på utredningar och vet sedan ändå inte vad som är nästa åtgärd. En ny utredning kanske?
Viktiga frågor där Sverige – svenska politiker oavsett färg – har varit så här mesiga:
- Brottskommissionen för gängbrottsligheten, BRU, som efter 6 delbetänkande och ett slutbetänkande var klar 2005, efter fem års arbete. Ingenting hände utan fler och fler nya utredningar tillsattes under 19 år. Och så har vi nu den gängbrottslighet som skulle knäckas, men “vi såg det inte komma”. Vi hjälper gängen jubla.
- Inte en enda gruva har öppnas i Sverige på 20 år. Skälet: tillståndsprocesser, feghet och utredningar. Varför inte återta Sverige som gruvnation?
- Cybersäkerheten i Sverige är inte genomförd av politikerna. Trots att Riksrevisionen allt sedan 2005 upprepade gånger krävt detta.
- Elförsörjningen i Sverige är inte säkrad, utan i stället – utan konsekvensanalys (Riksrevisionens påpekande) – har man lagt ned fyra fungerande kärnkraftverk. Utbyggnaden av eldistributionen – för den el som finns – fungerar inte alls.
- Den svenska skolan fungerar inte. Ordning och reda har OECD tjatat om i mer än 10 år. Utredning på utredning på utredning, men ingenting sker. Inte heller med den nya regeringen.
- Försvaret har sackat efter, även sedan man för 9 år sedan sa – Försvarsberedningen 2015 – att försvaret skulle förstärkas kraftigt. Nu får man nästan skrattet i vrångstrupen,. för vi har knappt två brigader. Och de av politikerna utlovade fyra brigader till 2030 vill ÖB flytta fram till 2035. Väntar Putin så länge?
Nu får det räcka. Men så här är det. Nu tar strulet med E22 ledningen. Vi kommer få många utredningar och mycket tjafs de kommande månader om detta. Vad är det vi håller på med?
PS Ryssland lider av brist på telekrigsystem, vilket bidrar till extrema förluster genom FPV-drönares attacker.
PPS UK:s premiärminister Rishi Sunak besöker Kiev idag med ett nytt militärt stödpaket på 32 miljarder SEK, inkluderande kryssningsrobotar och viktigt luftvärn.
Det så kallade Lärarundantaget för lärare och forskare vid universitet borde förändras.
Idag tolkas Lärarundantaget som att en forskares resultat tillhör denne personligen. En av universitet avlönad forskare som i sin forskning haft tillgång till utrustning som finansierats av universitet ges idag ägande- och upphovsrätt till alla resultat inklusive patent och andra immateriella rättigheter, trots att de direkt och indirekt bekostats av universitet.
Svensk industri är väl medveten om Lärarundantaget och skriver därför undantagslöst specialavtal för samarbete med enskilda forskare för att försäkra sig om tillgång till resultaten av det av dem helt eller delvis finansierade samarbetet. Utan avtal får samarbetspartnen, industriföretaget, ingen del av resultaten.
Lärarundantaget gör det attraktivt för utländska forskare att studera och forska i Sverige. Utländska forskare kommer till Sverige för att studera och forska (bra), men kan därefter lämna Sverige med en subventionerad utbildning i bagaget och äganderätten till sina forskningsresultat och patent som bekostats av staten (inte bra).
Så vitt jag vet finns motsvarande förmåner inte i något annat land. Lärarundantaget borde avskaffas; finansiärerna skall ha äganderätten till de forsknings och utvecklingsresultat de finansierat.
Håller helt med