Större rörlighet och bättre kompetens avgörande för framtiden

Det låter inte så upphetsande att tala om kompetensförsörjning och ökad rörlighet, men det är oerhört viktigt. Det visar den konferens som pågår i detta nu på Örebro slott. Entreprenörskapsforum håller Swedish Entrepreurship summit” med ett flertal spännande och viktiga presentationer och dialoger.Mycket av detta kommer jag ta upp i framtida bloggar.

Redan idag på morgonen fångade E-forums VD Johan Eklund upp frågeställningarna och lösningarna i Nerikes Allehanda i artikeln Arbetsmarknaden behöver århundradets regelreform” Några frågor av betydelse:

  • Andelen högutbildade  har gått från 20 procent i början på 1990-talet till 40 procent i dag. Kompetensförsörjnings-problemen är därför paradoxala.
  • Antalet vakanser i som inte tillsätts har fyrfaldigats mellan 1993 och 2016
  • Forskningen visar att högutbildade som börjar inom näringslivet är närmare tre gånger så produktiva som lågutbildade.
  • Man måste stärka studenters incitament att söka utbildningar som efterfrågas. Väsentligt är att utbildningspremien blir högre, och motsvarar utbildningens produktivitet.
  • En andra slutsats är att ökad rörlighet på arbetsmarknaden har positiv effekt inte bara på produktivitet utan också på innovationer och tillväxt.
  • Vidare att andra faktorer som bostadsmarknaden, bristande infrastruktur, flyttskatter mm  också medverkar till de redan befintliga friktioner på arbetsmarknaden.

Det inte räcker med utbildningssatsningar för att klara Sveriges framtida tillväxt. Kunskapen måste också matcha de behov som finns. Därför behöver vi  århundradets regelreform som löser problemen på arbetsmarknaden utifrån många olika policy-områden. Detta enligt Johan Eklund, och jag inte annat än instämma.

Heldagen i Örebro har dock innehållit ett antal andra viktiga och aktuella frågor, som jag bara punktvis vill redovisa, men återkommer i bloggar framöver.

Forskningsledaren Joakim Wernberg på E-forum beskrev på ett mycket intressant sett hur snabbt teknikutvecklingen gått. Att Sverige från början var i ledningen. Men nu övergår denna till att omvandla tekniken, och då är vi inte riktigt med.

Lena Hagman: Stoppa kompetensutvisningarna nu. Och attrahera fler medarbetare fån omvärlden.

Framtidens arbetsmarknadsmodeller – med plattforms-ekonomin

Familjeföretagen står för den största delen av Sverige ekonomi, vad gäller både anställda och BNP.

Stora och små företag lever i symbios redovisade Martin Andersson, forskningsledare på E-forum.

E-forum kommer snart me en fylligare redovisning, som kompletterar denna blogg.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.