Storbritannien är ett föredöme

Två tredjedelar av Storbritanniens produktivitets ökning beror på innovation, det har studier av landets ekonomi slagit fast. Analyser i andra länder visar på likartade resultat. Men, i UK har man också visat också att det går att utveckla en innovationsstrategi som tycks vara framgångsrik. En rapport som kom i förra veckan visar detta, och skissar på hur England ska gå vidare under de kommande två åren. Här kan vi lära mycket, utan att kopiera.

Här ska jag ge en kort introduktion till vad man gjort i Storbritannien, och vad som nu följer. Meningen är inte att Du ska gå in i detaljerna, bara få lite smakprov. Fördjupningen bör de som professionellt just nu sysslar med detta ta sig an. Det gäller inte minst den statsminister Stefan Löfven nu tillsatt att utveckla Innovationsråd och Innovationsstrategi, statsrådet Kristina Persson och hennes medarbetare. I Finansplanen i torsdags anges att det också är en ny innovationsstrategi som ska utvecklas.

Storbritannien har dessutom en ekonomi som frodas, med en BNP-ökning nu på 2,5 procent. Utsikterna för 2016 talar om 4 procent. Så det verkar inte helt fel att ta pejl på detta land.

Så åter till innovationspolitiken, som i vart fall inte varit en belastning, utan snarare en viktig ingrediens i att göra landet mer dynamiskt. Hela innovationsstrategin i England går ut på att underlätta och främja kontakter och samarbeten över gränser. Det låter enkelt och ser man det i skrift kan det verka byråkratiskt, men det är dynamik som ligger bakom. Det är inte pengarna som avgör, även om innovationsinsatserna som här presenteras har drygt 20 miljarder kronor till sitt förfogande.

Baserat på de gångna åren är det följande åtgärder som kommer i fokus:

  • Förkorta resan mellan koncept och kommersialisering
  • Se till att kontakterna i innovationslandskapet är lättillgängliga
  • Utveckla offentliga sektorn som en smart köpare av innovativa produkter och tjänster
  • Utveckla tematiska program för att fokusera på samhällsutmaningar
  • Utveckla den egna förmågan att tjäna innovations-samhället

För att illustrera det jag beskrivit ovan vill jag hänvisa till Technology Strategy Board“. Det krävs insiktsfulla och kraftfulla insatser från den offentliga sektorn. Om man ska hålla jämna steg med globaliseringen och helst ligga i framkant.

För Dig som är riktigt intresserad kommer Innovate UK 2014, en toppkonferens, den 5-6 november. Det finns fortfarande plats att anmäla sig.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Storbritannien är ett föredöme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.