Stor innovationskonferens hålls i Lund

I Lund pågår sedan igår, med slut i morgon, en internationell innovationskonferens. Där sitter jag nu och vill ge livstecken ifrån mig. Här presenteras dryga 165 godkända  forskningsrapporter inför 250 deltagare från ett 43 länder. Det är ny forskning om innovation. Med huvudfokus är vad som sker i samhället. Vinnova är här med några företrädare för att fånga upp vad som händer. Men regeringskansliet verkar inte vara intresserat, de får väl lära av andra länder i framtiden. Arrangör är European Forum for Studies of Policies for Research and Innovation, Eu-SPRI Forum. Medlemmar är 16 av Europas viktigaste innovations-forsknings-institutioner. For Sverige Circle vid Lunds Universitet.

En studie av biotechnology i Europa jämfört med USA var slående. Vi är duktiga på forskning, men kommersialiseringen är usel i Europa. Kommer tillbaka till detta med en djupdykning i denna studie. Gjord av bl a Michael Hopkins, Sussex University.

Ett annat intressant papper, paper på engelska, presenterades av professor Charles Edquist, som också är den högste ansvarige för symposiet. En holistisk innovationspolitik var hans rapport kallad. Finns anledning återkomma till den också.

Nu talar OECD:s biträdande direktör för science, teknologi och innovation, Dirk Pilat, som tidigare varit chefsekonom för organisationen. Hans huvud-budskap är två:

  • Innovationspolitiken måste breddas mycket mer än som hittills skett. Även skatter måste med, men också många andra politikområden. Annars så driver ett land en innovationspolitik som inte ger resultat, för att inte alla komponenter av betydelse är med.
  • Utvärderingar av vad som fungerar måste ske i betydligt större utsträckning. Annars vet man inte vad som fungerar – och inte.

“The smiley curve” är ett intressant begrepp som Dirk Pilat just nu redovisar. Finns anledning utveckla detta också senare. Har fokus på värde-skapandet.

Konferensens namn säger lite om betydelsen av den “Exploring new Avenues for Innovation and Research Policies”

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Stor innovationskonferens hålls i Lund

  1. Här kommer en hälsning från Oslo, där jag idag har varit med och firat Nordic Independent Living Challenge Award Ceremony. Häftiga vinnare, AbleOn: Smart duschlösning (fortfarande hemlig), AssiStep Smart “som rollator i trappan” och Siren Smart Socks med temeratursensorer som varnar om risk för fotsår hos diabetiker.
    ROTATIONSHIP TM åkte ut i steg två, men tävlingen bidrog ändå till ett stort steg framåt och IRL vinst: http://www.rotationship.com/sv-SE/media/nyheter

    http://nordicinnovation.org/Documents/Programmes/Innovative%20Nordic%20Welfare%20Solutions/CPC/NILC%20Programme%209%20June.pdf
    Om tävlingen: http://www.realchallenge.info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.