Stor eloge till regeringen och Mikael Damberg

I går, när Innovationsrådet sammanträdde, kunde Damberg redovisa Samverkansgrupper som ska utveckla regeringens innovationspolitik på vissa områden. I våras offentliggjorde regeringen. Områdena kallas för Samverkansprogram och är följande:

  • Nästa generations resor och transporter
  • Smarta städer
  • Cirkulär och biobaserad ekonomi
  • Life science
  • Uppkopplad industri och nya material

Så här kan man beskriva uppgiften för samverkansprogrammen:

  1. De strategiska samverkansprogram är områden där Sverige står inför flera samhälleliga utmaningar. Utmaningar som behöver goda förutsättningar för globalt konkurrenskraftiga lösningar. Det handlar om nya sätt att resa, bo, göra affärer, leva, kommunicera och tillvarata och bevara jordens resurser och ekosystem.
  2. Den viktigaste uppgiften för samverkansprogrammen är ett samspel mellan offentliga aktörer, näringsliv och akademi för att hitta innovativa lösningar på dagens samhällsutmaningar. Dessa ska samtidigt stärka Sveriges globala innovations- och konkurrenskraft.

Samverkansgrupperna har fått dessa uppgifter enligt regeringen:

Samverkansgruppernas uppgift är att identifiera utmaningar och möjligheter för innovation och nya jobb inom sina respektive områden. De externa samverkansgrupperna består vardera av cirka 20 representanter från näringsliv, offentlig sektor och akademi från de branscher som omfattas av respektive program. Gruppmedlemmarna sitter på ett personligt mandat och arbetet löper mandatperioden ut.

Många är säkert nyfikna på vilka som ingår i dessa samverkansgrupper. Dessa gruppers arbete berör ju hela branscher, eller ännu bredare, så det är nog många företagsledare och beslutsfattare som vill ta kontakt och föra fram sina synpunkter.

Och Samverkansgruppernas medlemmar äro:

 

1. Nästa generations resor och transporter

Samverkansprogrammet Nästa generations resor och transporter verkar för ett mer transporteffektivt samhälle där transporterna används smartare och mer resurseffektivt.

Samverkansgruppen består bland annat av:

Karin Svensson, Direktör Strategisk planering och omvärldsanalys, AB Volvo
Jenny Lindqvist, Huvudansvarig för Intelligenta transportsystem, ITS, Ericsson
Jonas Eliasson, Trafikdirektör, Stockholms stad
Lena Erixon, Generaldirektör, Trafikverket
Inger Ek, Generaldirektör, Upphandlingsmyndigheten

Hela gruppen hittar Du här

2. Smarta städer

Samverkansprogrammet Smarta städer bidrar till att nå regeringens övergripande mål om minskade utsläpp av växthusgaser, ökad sysselsättning och ökad social delaktighet.

Samverkansgruppen består blan annat av:

Orvar Hurtig, Chef för industri och samhälle, Ericsson AB
Eva Schelin, Verkställande direktör, IQ Samhällsbyggnad AB
Anders Lago, Ordförande, HSB
Lena Neij, Prefekt vid Internationella miljöinstitutet, Lunds universitet
Lena Micko, Ordförande, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Hela gruppen hittar Du här

3. Cirkulär och biobaserad ekonomi

Utgångspunkten för samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi är att hitta lösningar på hur råvaror kan användas på ett resurseffektivt och smart sätt. Genom innovationer ska biobaserade produkter kunna ersättas med fossila samtidigt som vi ska kunna börja betrakta avfall som en resurs. Vi ska utveckla affärsmodeller för att dela det vi äger och återanvända det vi vill kasta, samtidigt som produkter ska vara möjliga att reparera.

Samverkansgruppen består bland annat av:

Carina Håkansson, Verkställande direktör Skogsindustrierna
Ingrid Petersson, Generaldirektör, Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande
Herman Sundqvist, Generaldirektör, Skogsstyrelsen
Helena Jonsson, Ordförande, Lantbrukarnas Riksförbund
Pia Sandvik Wiklund, Verkställande direktör, Rise Research Institutes of Sweden AB
Åsa Domeij, Ansvarig miljö och socialt ansvar, Axfood Aktiebolag

Hela gruppen hittar Du här

4. Uppkopplad industri och nya material

Samverkansprogrammet uppkopplad industri och nya material syftar till att stimulera en bred digitalisering av industrin och stärkt samverkan mellan etablerad industri, it- och telekomföretag, tjänsteföretag, innovativa unga företag i digitaliseringens framkant samt olika forskningsmiljöer i syfte att bidra till svensk konkurrenskraft. Samverkansprogrammet ska också bidra till ett förbättrat nyttiggörande av vårt kunnande och vår världsledande forskning kring material.

Samverkansgruppen består bland annat av:

Sara Mazur, Forskningschef, Ericsson
Charlotte Brogren, Generaldirektör, Verket för innovationssystem (Vinnova)
Leif Ljungqvist, Divisionschef ICT, Research Institutes of Sweden AB
Klas Wåhlberg, Verkställande direktör, Teknikföretagen
Lars Hultman, Verkställande direktör, Stiftelsen för Strategisk Forskning
Göran Arrius, Ordförande, SACO Sveriges akademikers centralorganisation

Hela gruppen hittar Du här

Regeringen tillsatte en expertgrupp för life science förra året

Expertgruppen skulle vara ett rådgivande organ till regeringens nationella samordnare inom life science, Anders Lönnberg. Det är osäkert om denna grupp finns kvar.

Några ledamöter kan nämnas

  • Göran Ando, styrelseordförande
  • Anders Blanck, verkställande direktör
  • Jan-Olof Jacke, verkställande direktör
  • Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare

På detta sättet stimulerar regeringen respektive områden. Det är det politiska vägen att ge alla berörda en infrastruktur, ett Ecosystem.

Till detta vill jag lägga att regeringen nu åter-öppnar en ambassad i Filipinerna. Det framgick av en artikel i Dagens Industri igår. Bra, det är också att bygga en infrastruktur. Nu behövs en replipunkt i Silicon Valley, som varit stängd i mer än ett decennium. Och Tillväxtanalys omvärldsbevakning behöver också kraftigt förstärkas.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.